Ako upratať detskú izbu a zbytočne sa nestresovať? Poradíme vám!

Upratovanie samo o sebe nie je väčšinou pre nás príjemnou činnosťou. Možno sa viacerí stresujeme už pred víkendom pri predstave, že nás čaká opäť upratať celý dom či byt. Nemusí to byť však pre nás vôbec stresujúcou činnosťou, ak si nájdeme ten správny spôsob na čo najefektívnejšie upratanie jednotlivých izieb, najmä izieb našich ratolestí. A ideálne bude, ak k udržiavaniu poriadku budeme viesť aj naše deti už odmalička, aby sa aj pre ne stalo upratovanie nie nepríjemnou povinnosťou, ale zábavnou činnosťou.

Zdroj obrázka: united photo studio / Shutterstock.com


Vyhrňme si rukávy a dajme sa do práce

Upratovanie našej domácnosti patrí k pravidelným činnostiam, hlavne cez víkend. Počas týždňa sa snažíme mať tiež doma čisto a poriadok, ale iné povinnosti nám nedovoľujú venovať sa upratovaniu dôkladne. Preto si väčšie upratovanie nechávame vždy napríklad na sobotu.

Každý rodič vie, aké dôležité je viesť deti k tomu, aby sa naučili poriadku, aby vedeli, že každá vec má v ich izbe svoje miesto a platí to aj v prípade hračiek. Tak sa upratovanie detskej izby môže stať spoločnou zábavou a vôbec nemusí byť otravné. Keď sú deti menšie, je samozrejmé, že upratujeme detskú izbu my, rodičia, ale zároveň je dobré, aby nás deti pri upratovaní videli a už od útleho veku si osvojovali tieto návyky. Ak im pôjdeme dobrým príkladom, tak sa aj pre ne čoskoro upratovanie hračiek stane samozrejmosťou.

Súčasťou upratovania detskej izby je aj starostlivosť o detské matrace, aby naše deti mali pokojný a zdravý spánok. Čistenie matraca by malo byť pravidelnou súčasťou upratovania, čo sa týka jeho vysávania a vetrania. V prípade menších detí je bežné, že im môže uniknúť moč a vsiaknuť do matraca, ale nie je to žiadna katastrofa. Ako vyčistiť matrac od moču? Jednoducho! Zmiešame tri lyžice jedlej sódy s peroxidom vodíka, pridáme jednu kvapku prípravku na riad, nanesieme na škvrnu a necháme zaschnúť. Potom celý matrac dôkladne povysávame.


Nepríjemným „nehodám“ môžeme predchádzať aj použitím poťahu na matrac, ktorý ochráni matrac pred prípadným znečistením a škvrnami. Ak zvolíme antibakteriálny poťah na matrac, rozhodne sa uľaví deťom - alergikom, ktorým sa bude lepšie dýchať.

A v prípade, že matrac má už nejaký ten rôčik za sebou a vieme, že už pravidelné a dôsledné čistenie nepomáha, jednoducho siahneme po novom. Ako často meniť matrac je veľmi individuálne, pretože záleží aj na tom, z akého materiálu je matrac vyrobený. Spravidla sa však uvádza životnosť matraca päť až desať rokov.



Dobrou voľbou môže byť aj topper či chránič matraca

Pri poťahoch, chráničoch matraca ešte chvíľu zostaneme. Ochranný poťah matraca plní nezameniteľnú úlohu, čo sa týka predĺženia životnosti matraca. Rozhodne nie je len ozdobným doplnkom, a preto by sme sa aj o chránič matraca mali pravidelne starať. Otázka, ako vyprať poťah, je v istom zmysle šalamúnska, lebo veľa závisí od materiálu, z ktorého je poťah vyrobený. Odporúča sa však pranie poťahu pri teplote 60 stupňov Celzia.

V snahe čo najlepšie ochrániť matrac môžeme zvoliť aj vrchný matractopper, ktorý zamedzí znečisteniu matraca, preniknutiu rôznych škvŕn, potu a zabezpečí nám lepší, pokojnejší spánok.

Aby sme sa však nezameriavali iba na starostlivosť o matrace, súčasťou tohto všetkého je aj čistenie vankúša a prikrývky či pranie obliečok. Túto činnosť sme už v detstve videli u našich mám, keď pravidelne zvliekali posteľnú bielizeň a navliekali novú, čistú. A ako deti sme to mali rady, keď sme sa prikryli voňavou perinou.


Keď už my sami máme vlastné deti, vieme, aké dôležité je udržiavať čistotu v detskej izbe a chrániť ich zdravie pravidelnou výmenou posteľnej bielizne, detskej prikrývky a rovnako aj vankúša pre dieťa. Pohľad na pokojne spiace dieťa bude pre nás tou najkrajšou odmenou a potešením.