Ako vybrať žalúzie

Horúce letné dni sú po roku znova tu a s nimi aj zvýšená vlhkosť a vyhriate interiéry do neznesiteľných teplôt. Nech už bývate v byte alebo v dome, silným slnečným lúčom sa nevyhnete. Orientácia budov môže síce trochu pomôcť, ale v lete určite slnku nezabráni úplne. Krytie okien však môže pomôcť. Kvalitné žalúzie sú efektívnym riešením.

V prípade, že ste ešte nikdy neriešili výber žalúzií, možno vás prekvapí, že okrem tých vnútorných, si môžete na okná nainštalovať aj vonkajšie žalúzie do exteriéru. Regulovanie denného svetla v domácnosti môže mať viacero dôvodov. Svetlo sa vám môže odrážať na obrazovkách počítačov či televízorov, chcete zamedziť zvyšovaniu teploty dnu alebo prípadne máte malé dieťa, ktoré potrebuje spať v temnejšom prostredí. Práve vonkajšie žalúzie môžete mať urobené na mieru a okrem spomínaných dôvodov si nimi navyše chránite súkromie.

Náhrada klimatizácie

Ak vyberáte žalúzie na okná, myslite aj na to, aby ste ich vedeli jednoducho ovládať. Niektoré typy sú manuálne, na aké ste zvyknutí, iné môžu byť ovládané cez diaľkové ovládanie. Výhodou, ktorú ponúkajú elektrické žalúzie, je to, že ich môžete ovládať pokojne z interiéru a prispôsobíte si ich polohu tak, aby vám vyhovovala na mieste, kde sedíte. Možno vás prekvapí fakt, že vonkajšie žalúzie fungujú ako klimatizácia. Nakoľko sa slnečné lúče nedostanú ku sklu na oknách, nevyhreje sa interiér. Ak teda máte problém s tým, že máte vnútri príliš horúco, vonkajšie žalúzie na mieru vám pomôžu ho vyriešiť. Dokážu znížiť teplotu v interiéri v horúcom období až o 9 stupňov, čo v letných dňoch určite oceníte.



Tepelná izolácia

Ak rozmýšľate nad tým, ako vybrať žalúzie, aby ste zvolili správne, pri tých vonkajších sa rozhodnite, či ich chcete zabudovať aj do fasády. S tým však treba rátať ešte pred robením samotnej fasády. Ak nemáte takúto možnosť, nič sa nedeje, žalúzie budú priznané na vonkajšej časti okien. Zaujať vás môžu okrem žalúzií aj predokenné rolety, ktoré interiér tepelne izolujú a sú modernou voľbou. Vďaka predokenným roletám napríklad v zime ušetríte až 30 percent tepla, ktoré cez okná uniká von a ich zatiahnutím znížite aj hluk prenikajúci z ulice dnu o 16 decibelov.


Aký štýl zvolíte?

Okrem vonkajších si môžete zadovážiť aj vnútorné žalúzie na plastové okná, ktoré sú buď vertikálne, alebo horizontálne. Tieto dva typy sú zrejme najbežnejšími a najrozšírenejšími. Ich ovládanie môže byť buď cez tyčku, šnúrku alebo retiazku. Vedeli ste, že okenné žalúzie môžete mať aj v rôznych farebných prevedeniach, prípadne si môžete zadovážiť komplety vyrobené z dreva? Sú teda rôzne materiály na žalúzie, ktoré sa používajú. Stretnúť sa môžete s bambusovými, hliníkovými, drevenými, textilnými či plastovými druhmi. Vyberiete si štýl, aký sa hodí do vášho interiéru a ich dizajn bude vo vzájomnom súlade.

Možno si po zoznámení sa so všetkými možnosťami hovoríte, aký vlastne rozdiel žalúzie a rolety majú. Ide o to, že pri žalúziách si môžete korigovať uhol prenikajúceho svetla do interiéru. Pri roletách si ich môžete len stiahnuť do určitej výšky okna, ale zatemníte nimi celkovo. Rolety navyše majú funkciu izolovania vnútra od hluku a tepla. Voľba je na vás!

Nemusíte sa báť, že by montáž žalúzií bola nad vaše sily, pretože sa ňou nemusíte vôbec zaoberať. Stačí sa obrátiť na odborníkov, ideálne rovno na firmu, od ktorej si žalúzie alebo rolety nechávate vyrobiť, a budete mať istotu kvality, správnej inštalácie a dobre odvedenej práce.


Vaša domácnosť si zaslúži skvele vyzerať, ale mala by vám zároveň aj prakticky a efektívne slúžiť. S tým vám pomôžu práve moderné žalúzie alebo rolety a v lete nebudete z domu utekať pred teplom a silným svetlom, v zime zase vďaka nim nebudete plytvať teplom a celkovo si zabezpečíte súkromie. Ak ešte nemáte žalúzie, nečakajte a urobte toto rozhodnutie!