Zubná pasta a kefka je len základ. Ako sa starať o zuby?

Čistíte si zuby aspoň dvakrát denne? Okrem rannej zubnej hygieny, ktorá je pre každého azda samozrejmosťou, odborníci odporúčajú nezabúdať na čistenie zubov ani pravidelne každý večer. V ideálnom prípade po každom hlavnom jedle. A dôležité je aj to, čím a ako si zuby čistíte.

Okrem zubnej kefky je pri umývaní zubov, samozrejme, nutnosťou aj zubná pasta. Dnešná ponuka obsahuje obrovský výber od mnohých výrobcov. Štandardom sú klasické univerzálne zubné pasty na bežné použitie, ktoré obsahujú základné zložky bez špeciálnych vlastností vrátane fluóru. 

Alternatívou sú pasty bez fluóru alebo čisto prírodné bio zubné pasty, bieliace zubné pasty, zubné pasty na konkrétny problém alebo účel ako napr. problémové a ďasná, citlivé zuby, zvýšená ochrana skloviny a pod. Na trhu je tiež široký sortiment detských pást.


Ako si udržiavať zdravé a biele zuby

Návod je celkom jednoduchý - pravidelné čistenie chrupu aj správna životospráva. Pozor však na jednu zaujímavosť. Až príliš časté čistenie zubov im neprospieva. Môžete si totiž poškodiť sklovinu a aj keď ich budete mať možno čisté, nebudú vyzerať dobre a môžete si privodiť aj ďalšie komplikácie.

Dôležité je vybrať si aj správnu zubnú kefku, tá by vo všeobecnosti nemala byť príliš mäkká, ale ani príliš tvrdá, aby ste si nespôsobovali krvácanie ďasien. Zlatý stred je však zrejme aj o subjektívnom pocite a potom o dôslednosti pri čistení. S tým sa spája aj používanie medzizubnej kefky, čo už u mnohých ľudí nie je takou samozrejmosťou. Má však svoj význam. Práve medzi zubami sa totiž dlhodobo usádzajú nečistoty a vznikajú kazy.

Zubnej pasty nemusíte používať priveľa. Dôležitejšie je skôr zvoliť kvalitnú a správnu zubnú pastu v závislosti od prípadných problémov chrupu, ktoré chcete vyriešiť.

Nadštandardom, ktorý sa však taktiež vyplatí dodržiavať, je zubná niť. Zvoliť môžete aj ústne vody alebo špeciálne bieliace prípravky, s tým však opatrne. Radšej pravidelne navštevujte dentálneho hygienika. Preventívne prehliadky u vášho zubného lekára by ste mali dodržiavať minimálne raz ročne.

Čo zdraviu a svetlej farbe zubov škodí najviac sú sladké a kyslé potraviny, fajčenie, káva, čierny čaj i červené víno. Naopak čistiaci a pozitívny účinok majú potraviny ako jahody, mrkva, listová zelenina a pod. 


Zdroj obrázka: LumenSt / Shutterstock.com