Ako na výber detskej kolobežky? Tipy pre rodičov

Leto je v plnom prúde, takže trávenie voľného času na čerstvom vzduchu je pre nás dôležité. A práve jazda na kolobežke je dnes jedným z najobľúbenejších druhov outdoorových aktivít, ktoré sa veľmi dobre uplatňujú medzi ľuďmi všetkých vekových skupín, najmä však medzi deťmi. Jazda na kolobežke je jednoduchá a pohodlná aj preto, že si tento špeciálny miniatúrny „dopravný prostriedokmôžete vy alebo vaše deti vziať kamkoľvek so sebou.

Ako ale z obrovskej ponuky najmenším vybrať detskú kolobežku správne, aby vaše deti dlho nielen tešila, ale aj vydržala a poskytovala slušnú úroveň bezpečnosti?

Kolobežka sa musí vedieť dieťaťu a jeho veku prispôsobiť

Moderná detská kolobežka, ako každé iné športové vybavenie, podlieha opotrebovaniu. Ale nebojte sa, životnosť ktoréhokoľvek modelu sa dá predĺžiť, ak viete, ako funguje a ako ho správne udržiavať v dobrom stave.

Veľmi dôležité je však myslieť aj na fakt, že dieťa v priebehu roka rastie, a preto je nutné dbať na výber kolobežky, ktorá sa dá vyššej postave časom prispôsobiť. Ide najmä o riadidlá, ktoré by malo byť možné zvýšiť alebo znížiť, tak aby bolo ovládanie kolobežky pohodlné aj bezpečné!

V tomto smere sú dôležité aj rukoväte riadidiel detskej kolobežky. Anatomicky tvarované úchopy z odolnej gumy sú základ. Dokonalé prispôsobenie anatómie úchopov riadidiel detskej ruky sa postará o pohodlné riadenie detskej kolobežky aj počas dlhších jázd.

Pokiaľ ide o materiál, najčastejšie sa vyskytujú možnosti z peny a gumy. Pena je mäkšia, ale menej odolná proti opotrebovaniu. Najlepším materiálom pre rukoväte kolobežiek je preto guma.

Doska by mala byť pevná a protišmyková

Doska, na ktorej dieťa pri jazde na kolobežke stojí, je základ. Podľa modelu sú tieto časti vyrobené najčastejšie z plastu (takéto kolobežky sú lacnejšie) alebo kovu (kovová kolobežka je ťažšia, ale vydrží viac).

Dôležité však je, že povrch by sa nemal kĺzať, takže by mal byť na povrchu vybavený buď brúsnym papierom alebo gravírovaním. Čím širšia je tiež paluba kolobežky, tým pohodlnejšie dieťa stojí a tým je kolobežka počas jazdy stabilnejšia.

Nezabudnite prekontrolovať kolieska

Kolesá kolobežky by mali byť veľké a mäkké, pokiaľ ide o modely pre pohodlné a nenáročné jazdenie v meste. Pre deti od dvoch do štyroch rokov odporúčame uprednostniť trojkolesové modely. Sú stabilnejšie a ľahšie sa ovládajú.

Treba tiež myslieť na to, že kolesá sa často z aktívneho jazdenia a nekvalitného povrchu vozovky alebo chodníka rýchlo opotrebúvajú, preto sa považujú za „spotrebný materiál, ktorý sa dá ľahko vymeniť. Hlavnou vecou je ale poznať správnu tuhosť kolies a ich priemer.

Ak budete na tieto veci pri výbere detskej kolobežky myslieť, určite bude vaše dieťa spokojné a užije si v lete na nej množstvo zábavy a zážitkov.



Zdroj obrázka: Igor Pushkarev / Shutterstock.com