Aby pohyb neuškodil. Ako predísť športovým zraneniam?

Za akútny športový úraz sa môže považovať každé zranenie, ku ktorému dôjde pri športe v presne stanovenom čase a situácii v dôsledku jednorazového externého faktoru. Okrem náhleho úrazu však športovým zranením môže byť aj opakované, pravdepodobne menšie a menej citeľné poškodenie, najmä v dôsledku dlhodobo používanej nesprávnej techniky alebo zle vybraného športového vybavenia.


Tréning bez rozcvičky je ako ráno bez kávy

Zdá sa vám, že profesionálni tréneri prikladajú rozcvičke prehnaný význam? Pravda je taká, že mnohým zraneniam pri akýchkoľvek športových aktivitách by sa dalo ľahko zabrániť, ak by túto časť tréningu bral každý zodpovedne. Je to tak preto, lebo nezohriate svaly sa ľahšie poškodia. Pružnosť získajú dôkladnou prípravou. Rozcvička je teda naozaj plnohodnotnou súčasťou tréningu. Ak ju vynecháte, je to niečo podobné, ako začať pracovať ihneď po tom, ako sa zobudíte. Aby ste sa k svojej robote dokázali vrátiť, musíte sa aj pripraviť – obliecť sa, dať si raňajky alebo rannú kávu.

Okrem fyzického hľadiska rozcvička je aj mentálnou prípravou na športovú aktivitu. Ak ste rozptýlení a „hlavnú časť“ svojho tréningu začnete zhurta, je logické, že si budete dávať menší pozor na správne prevedenie aktivity. Tí, ktorí už niekedy boli na joge, vedia, že prvé minúty sú venované dychovým cvičeniam. Po tých sa mnohí nestačia čudovať, že ich telo je schopné podať také výkony, o ktorých predtým ani nesnívali.


Vyberte si kvalitné náradie a adekvátne vybavenie

Tým nemáme na mysli značku vášho bicykla alebo to, aké drahé sú vaše bežecké topánky. Skutočnosť, že vybavenie je vyhovujúce, v tomto zmysle znamená, že váš bicykel má správne nastavenie a veľkosť pre stavbu vášho tela, topánky podopierajú vaše nohy dostatočne stabilne a vaše chodidlá v nich dokážu dýchať. Tu by sme chceli poukázať aj na individuálne rozdiely. To, čo vyhovuje jednému, môže tomu druhému aj škodiť. Neporovnávajte sa s inými, namiesto toho pozorujte svoje vlastné telo a jeho potreby a osobitosti. Takisto ako by ste si neobliekli nohavice niekoho, kto nosí o 3 čísla väčšiu konfekčnú veľkosť ako vy, aj pri váhe činiek alebo nastavení rýchlosti bežeckého pásu sa riaďte podľa svojich vlastných limitov.


Čo máte na tanieri? A kedy?

Pred cvičením by ste nemali jesť 1-4 hodiny. Tento časový interval sa modifikuje podľa toho, o akú fyzickú aktivitu ide a aj podľa individuálnych potrieb vášho tela, resp. metabolizmu. Pred behom by ste svojmu žalúdku mali dať niekoľko „prázdnych“ hodín na trávenie s tým, že a posledné jedlo by malo byť bohaté na sacharidy, no s nízkym obsahom tukov. V prípade Ashtanga jogy sa neodporúča dokonca ani konzumáciu tekutiny 2-3 hodiny pred tréningom. Vypýtajte si radu odborníka na daný šport. Jediným univerzálnym pravidlom v tomto kontexte je to, že s plným žalúdkom by ste určite nemali cvičiť.


Hovorí sa, že športovcom musíte byť nielen v posilňovni alebo na ihrisku, ale aj v kuchyni. Správnu výživu by sme mohli porovnať k rozcvičke, pretože pripravuje telo na fyzický výkon, no z dlhodobého hľadiska. Strava vplýva na vašu kondičku, stav vašich kostí, kĺbov, svalov a ich schopnosť regenerácie a na obranyschopnosť vášho organizmu. Nemýľte si nízkokalorickú stravu so zdravou výživou. Namiesto počítania kalórií sledujte radšej to, či svojmu telu dodávate všetko, čo k zdravému fungovaniu potrebuje.

Dôležitosť vitamínov a minerálov snáď nemusíme nijako zdôrazňovať. Šport je aj napriek svojim úžasným benefitom pre telo záťažou, preto sa nebojte siahnuť ani po doplnkoch stravy. Kolagén pre športovcov vám napríklad pomôže pri ochrane a regenerácii kĺbov a chrupaviek. Táto živina je špecifická v tom, že po určitom veku ju už ľudské telo nie je schopné vyprodukovať. Práve preto sa hovorí, že kolagén ako doplnok stravy je elixírom mladosti. Na portáli Inca Collagen nájdete ďalšie užitočné informácie, napríklad to, čo znamená hydrolizácia alebo ako dlho užívať kolagén, aby ste vnímali jeho účinky.



Aby spánok naozaj liečil

Ak by ste náhodou považovali spánok za zbytočnú stratu času, radi by sme vás vyviedli z tohto omylu. Táto aktivita slúži na to, aby sa váš organizmus dokázal regenerovať. Jej nedostatok a zlá kvalita zhoršuje a limituje váš športový výkon, no negatívne vplýva aj na vaše celkové zdravie.

Aby si vaše telo dokázalo odpočinúť, je nevyhnutné, aby sa cítilo počas spánku komfortne. V prvom rade sa pozrite na to, na čom spíte. Máte dobrú posteľ? Kvalitný matrac by mal vašu chrbticu a hlavu stabilne podopierať. Ovplyvňuje dokonca aj váš dýchací systém. Pokiaľ sa ráno zobúdzate s plným nosom a často kýchate, je možné, že by ste svoj súčasný matrac mali vymeniť za antialergénny. Na stránke Zdravotnematrace.sk si zo širokej ponuky môžete vybrať ten najlepší pre vás – podľa požiadaviek vášho tela a rozmerov posteľného rámu.


Zdroj: https://www.zdravotne-matrace.sk/blog/tipy-a-triky/sedave-zamestnanie-tieto-cviky-nielen-na-chrbat-vam-pomozu/

Zdroj fotiek: freepik.com