5 účinných tipov, ako sa dostať na leto do formy

Vianoce sú dávno za vami a dojedli ste už aj posledné pozostatky z veľkonočného stola. Máte taký pocit, že tento rok ste to so sviatočnými jedlami prehnali? Dostať sa do formy do leta nie je nemožné. Prečítajte si nasledovných 5 tipov, aby ste to naozaj stíhali...

1. Hladovanie nemá dlhodobé výsledky

Myslíte si, že keď prestanete jesť, všetky vaše tukové zásoby zmiznú zo dňa na deň? Je to obrovský omyl, chudnutie je veľmi komplexný, no hlavne postupný proces. Samozrejme, môže sa stať, že keď si budete odopierať jedlo, do pár týždňov radikálne schudnete. Takáto drastická strata váhy má však mnoho škaredých vedľajších účinkov, akými sú vypadávanie vlasov, znížená imunita, kruhy pod očami, neustála únava atď.

Pokiaľ si svoj kalorický príjem znížite nesprávne, môžete spomaliť zároveň aj svoj metabolizmus, a pri formovaní postavy je to asi to posledné, po čom túžite. To, či vaše predstavy o počte zbytočných kíl nie sú prehnané, zistíte aj pomocou BMI kalkulačky. Na stránke portálu BezHladovania.sk nájdete aj odborné vysvetlenie, na čo tento nástroj presne slúži a ako sa máte pozerať na získaný výsledok.


2. Jedzte chutne, ale aj správne

Ak vaše telo nedostane to, čo potrebuje, nebude vám pri chudnutí nápomocné. Možno ste už počuli o tom, že pri prehnanej snahe redukovať telesnú hmotnosť sa organizmus začne brániť skladovaním. Nedostatočný príjem potrebných živín a pocit hladu vyhodnotí ako stav núdze, preto si uloží aj to, čo by v období pred začatím diéty spálil.

Pokiaľ sa cítite bezradne pri zostavovaní jedálničku, obráťte sa na odborníkov. Krabičková diéta od BezHladovania.sk môže byť pre vás výborným riešením. Každý deň dostanete hotové menu zostavené odborníkmi na zdravú výživu. Keďže ide o chutné jedlá a vaše telo dostane všetko, čo potrebuje, nemusíte sa báť ani silného pocitu hladu.


3. Pomalšie zájdete ďalej

Jedným z najčastejších mýtov pri chudnutí je, že čím viac sa počas kardio cvičenia zapotíte, tým rýchlejšie spaľujete. Pokiaľ by pot bol naozaj ukazovateľom „roztopenej“ tukovej hmoty, predstavte si, čo by to urobilo napríklad s vrcholovými futbalistami po jedinom zápase. Namiesto hesla „čo najrýchlejšie“ sa riaďte pravidlom správneho tempa. Síce počas šprintu spálite veľké množstvo energie, čiže kalórií, ale na tuky zaútočíte pri tzv. aeróbnych formách telesnej aktivity, akým je napríklad aj rýchla chôdza alebo bicyklovanie. Vaša tepová frekvencia by mala dosiahnuť približne 60 až 70 percent vašej maximálnej tepovej frekvencie.

To, kedy sa vaše telo dostane do stavu spaľovania tukov, je u každého individuálne. Odporúča sa však cvičiť minimálne 20-30 minút. Ak neviete, či dokážete kontrolovať svoje tempo, používajte smart hodiny a sledujte svoj tep. Tento malý šikovný nástroj, posledné roky tak populárny medzi športovcami a ľuďmi s aktívnou životosprávou, sa môže stať vaším obľúbeným pomocníkom pri športe. V internetovom obchode mistores.sk nájdete širokú ponuku kvalitných kúskov, napríklad hodinky s 13 športovými režimami.


4. Správna motivácia nie je prázdna fráza

Aby ste sa dokázali niečomu venovať dlhodobo, musíte mať z danej aktivity radosť. Výsledok zmeny pravidelného cvičenia sa dostaví rýchlo, ale prvé znaky nie sú viditeľné, pretože prebiehajú vo vnútri tela. Kým teda vašou motiváciou nebude vysnívaný odraz v zrkadle, musíte si nájsť iný zdroj radosti.

Možno vás to prekvapí, ale pokiaľ sa stravujete vyvážene a zdravo, môže to byť pre vás mentálnou motiváciou pri cvičení. Oveľa ľahšie si dovolíte vynechať večerný tréning po celodennom „podvádzaní“ vo výbere jedál. Vtedy majú mnohí tendenciu si povedať, že plán daného dňa je už aj tak zničený.

Začnite vnímať cvičenie ako rituál spojený s príjemnými vonkajšími faktormi. Majte špeciálne tréningové oblečenie, ktoré vyhovuje vášmu štýlu a preferenciám, a v ktorom sa cítite pohodlne. Oveľa ľahšie sa vám bude potiť pri hudbe, ktorá vo vás vyvoláva pozitívne pocity, možno aj pekné zážitky, navyše pri veselých, energických pesničkách sa svaly lepšie pripravia na záťaž. No a nezabudnite na to, že rituál zdieľaný s niekým iným má veľakrát oveľa väčšiu silu ako individuálne aktivity.


5. Majte týždenný plán

Viete, prečo sú niektorí ľudia tak veľmi závislí na systéme a tabuľkách? Pre vyšší pocit kontroly. Ak si každú nedeľu zapíšete svoj tréningový plán (a pokiaľ sa nerozhodnete pre krabičkovú diétu, tak aj jedálniček a rozvrh varenia), budete mať silnejší dojem, že formovanie vašej postavy máte vo vlastných rukách. To prináša pocit zodpovednosti, takže budete mať menšiu tendenciu rušiť tréningy aj napriek silnej únave alebo po rušnom dni napríklad.


Zdroj fotiek: freepik.com

Ďalšie zdroje: https://www.hobbyportal.sk/sport-a-hry/ostatne84/6-sposobov-ako-sa-motivovat-k-cviceniu