Investovať do kvalitnej postele sa oplatí. Ide o vaše zdravie

Poruchy spánku sú častým problémom dospelej populácie a môžu ich spôsobovať rôzne faktory. Okrem nesprávneho stravovania, narušeného denného režimu a biorytmu alebo chronického stresu sa v pozadí môžu skrývať aj faktory, ktoré viete veľmi ľahko ovplyvniť, napríklad zlá posteľ a nepohodlný matrac. Pri súčasnom trende životného štýlu mnohí trpia problémami chrbtice. V tomto článku sa pozrieme predovšetkým na to, ako tento jav súvisí s nesprávne zvolenou posteľou.


Dlhodobé poruchy spánku majú vážny dopad na fyzické a duševné zdravie. Keď váš nočný odpočinok nie je plnohodnotný, je to pre telo aj psychiku predovšetkým stres. Znamená to, že všetko, čo stres spôsobuje, môže byť tiež dôsledkom nedostatku spánku:

  • poruchy a choroby tráviaceho systému, napríklad žalúdočný vred alebo reflux,

  • hormonálne poruchy, porucha štítnej žľazy, cukrovka, obezita atď.,

  • rôzne silné bolesti, najvýraznejším bývajú v oblasti pohybového aparátu, chrbtice,

  • dlhodobé vyčerpanie,

  • psychické prouchy, depresia, panická porucha, úzkosť, psychosomatické choroby atď.,

  • problémy v oblasti učenia, poruchy pamäte, ťažkosti s rozhodovaním, dokonca aj riziko nehody kvôli rozptýlenej pozornosti.


Dobrá posteľ, zdravá chrbtica

Chronická bolesť chrbta sa môže vyvinúť z rôznych dôvodov. Okrem nesprávneho životného štýlu spojeného s nedostatkom pohybu a chybnou technikou sedenia za počítačom môže vaše príznaky vyvolať a zhoršiť zlá posteľ, teda nekvalitný alebo prerušovaný spánok.

Vaše telo by malo byť počas spánku stabilne podopreté tak, aby ste mohli odpočívať v prirodzenej polohe chrbtice (chrbtica má 3 prirodzené zakrivenia, takže ani úplne rovný povrch nie je ideálny, ako si to mnohí myslia). Vaše stavce nebudú tak zaťažené, telo sa počas spánku bude cítiť uvoľnene a pohodlne, a to je jeden zo základných atribútov pokojného spánku.

Ak trpíte dlhodobými bolesťami chrbtice, je čas konať. Nechajte si vypracovať cvičebný plán odborníkom, naučte sa správnu techniku sedu a vymeňte svoju posteľ. Našťastie dnes už nie je žiadny problém nájsť kvalitný produkt s krásnym dizajnom. Dôkazom sú čalúnené postele, ktoré nájdete na portáli Matrachello.sk.


Výmena matraca ako prvá pomoc

Zbaviť sa svojej starej postele nie je vždy jednoduché. Ak sa tá vaša skladá z pevného základu a matraca, máte šťastie, pretože nemusíte vymeniť celý kus nábytku. Nechajte si vyrobiť matrac na mieru podľa požiadaviek stavby vášho tela, a zmiernenie problémov v dôsledku nekvalitného spánku ucítite v krátkom čase.

Matrac by sa mal prispôsobiť vašej hmotnosti a polohe pri spánku. Ak je príliš tvrdý na to, aby dokázal sledovať kontúru vášho tela, vytvára tlakové body na vyčnievajúcich častiach tela (zvyčajne boky, pás alebo plecia). Ani príliš mäkký materiál nie je ideálny, pretože sa do toho úplne potopíte. Chrbtica v takomto prípade nie je stabilne podopretá, vaše telo sa teda dlhé hodiny nachádza v zdeformovanej polohe.

Nesprávne vybratý alebo opotrebovaný matrac vám teda znemožňujú kvalitný oddych, pretože vytvára napätie v chrbtici, spôsobuje bolesti kĺbov a zabraňuje uvoľneniu svalov. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale tieto faktory vám nedovoľujú vypnúť ani mentálne. Aby ste zmiernili bolesť, budete sa neustále prehadzovať a rozmýšľať, ktorá poloha bude pre vás tá najlepšia a ako by ste si mohli privodiť spánok.


Problémy, pri ktorých sa na výber postele nemyslí

Nesprávne vybraný matrac alebo nekvalitná posteľ môže spôsobiť alergickú reakciu u alergikov na roztoče. Budiť sa s upchatým nosom nie je prirodzené. Takisto ako ranné kýchanie, svrbenie očí a škrabanie v hrdle naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Ak sa to stáva aj vám, vyskúšajte hypoalergénny matrac alebo vymeniť vrchný materiál, poťah postele.

Aj stav pokožky súvisí s kvalitou spánku. Keď sa v noci prehadzujete a necítite sa komfortne, zvyšuje sa hladina stresového hormónu, teda kortizolu. Zápal v tele vyvolaný kortizolom môže byť tiež zodpovedný za tvorbu vrások, zníženie elasticity pokožky a zhoršenie ekzémových ochorení.


Zdroje: https://www.lexikon.sk/5-jednoduchych-rad-vdaka-ktorym-dosiahnete-kvalitny-spanok-a-vyspite-sa-konecne-doruzova/

https://www.woman.sk/zdravie/zdravie-wellness/nepodcenujte-kvalitu-spanku-preco-je-spanok-dolezity/

Zdroj fotiek: freepik.com