Ako vybrať NOTEBOOK PRE ŠTUDENTA? (NÁVOD) 7x náš tip, ako na najlepší výber

Notebookov je na trhu naozaj množstvo. Môžete si vyberať z rôznych cenových kategórií od rôznych značiek. Rozlišujú sa tiež v dizajne, výkone, výdrži batérie alebo veľkosti obrazovky. Notebook by ste mali vyberať aj podľa toho, načo ho chcete používať.

Ak si ho kupujete len kvôli prehliadaniu na internete a čítaniu magazínov, tak si budete zbytočne kupovať výkonný notebook s dlhou výdržou. V prípade, že s ním chcete cestovať, pracovať na ňom alebo ste študentom, tak je jasné, že vám notebook s najnižším výkonom a hodinovou výdržou nepostačí. Ako vybrať vhodný notebook pre študenta, ktorý bude mať dostatočnú výdrž aj výkon?


Ktoré vlastnosti sú pri notebooku pre študenta kľúčové

Každý študent má iný vkus a iné požiadavky na svoj notebook, preto je dôležité prispôsobiť výber danému človeku. Taktiež závisí od toho, čo konkrétne tento mladý človek študuje. Ak sú to napríklad humanitné veci, tak bude na ňom pravdepodobne využívať len tie základné aplikácie. No ak študuje napríklad informatiku, tak bude potrebovať výkonnejší notebook, ktorý utiahne viacero zapnutých programov a programovacích aplikácií. Myslite však aj na jeho využívanie vo voľnom čase.

NÁŠ TIP: Notebook si vyberajte s prihliadnutím na jeho využívania počas štúdia, ale aj vo voľnom čase.

Všetci študenti majú ale pár požiadaviek na notebook, ktoré sú podobné a tak by sa dali zovšeobecniť. V nasledujúcich častiach vám tieto kritériá bližšie popíšeme, takže bude pre vás výber notebooku pre študenta jednoduchší.

  • Jednoduchá manipulácia – keďže študenti veľa cestujú a prestupujú medzi rôznymi dopravnými prostriedkami, tak by ich zbytočne nemal zaťažovať ešte aj notebook. Pre študentov sú ideálne tenké a odľahčené notebooky, pokojne aj s menšou uhlopriečkou displeja.

NÁŠ TIP: Kompaktné rozmery a nízka váha by mali byť taktiež na uváženie.

  • Dlhá výdrž batérie – študenti si nosia notebooky aj do školy, kde si do nich zapisujú všetky poznámky alebo ich používajú na prácu v programoch, v ktorých sa učia. Dôležité preto je, aby nemuseli byť neustále napojení na nabíjanie, pretože nie vždy je v danej chvíli prístupné.

NÁŠ TIP: Vyššiu výdrž batérie oceníte ako na prednáškach, tak aj pri cestovaní.

  • Výkon – ako sme už vyššie spomínali, tak výkon je podstatným parametrom nie len pre študentov, ale asi pre každého používateľa, ktorý má notebook denne zapnutý. Čím vyšší výkon vám vaša peňaženka dovoľuje, tým lepšie.

NÁŠ TIP: Z dlhodobého hľadiska treba prihliadať na dostatočný výkon notebooku.


Ďalšie dôležité parametre

Základné parametre, ktoré sú pre študentov špecifické už poznáte. No nie len to budete musieť zvažovať pri výbere notebooku. Keď prídete do predajne, tak tam pri každom notebooku nájdete ešte množstvo ďalších parametrov, v ktorých by ste sa mali vedieť vyznať. Vďaka tomu sa budete aj vedieť opýtať na bližšie informácie predavača. Ktoré ďalšie parametre sú pri výbere notebooku pre študenta dôležité?

Cena

Cena je veľmi individuálnym parametrom a ovplyvňuje ju viacero faktorov, ktoré už boli spomínané a aj ďalšie. Nie vždy je pravidlom, že drahšie je vždy lepšie. V prvom rade by ste si mali pri nákupe notebooku pre študenta stanoviť aspoň približný rozpočet, aby ste sa vedeli ľahšie zorientovať v predajni a tiež budete vedieť, na ktoré značky sa máte zamerať (ktoré sú vo vašej cenovej kategórií). No a v akom cenovom rozpätí sa notebooky pohybujú? Môže to byť pár stoviek eur, no tie najlepšie notebooky stoja niekoľko tisíc.

Čo všetko vplýva na cenu notebooku? V prvom rade sú to parametre, ale aj výrobca – značka notebooku. Každá značka má nastavenú inú cenovú politiku. Pri výbere notebooku pre študenta je toto pomerne silný faktor, pretože medzi mladými ľuďmi je sila značky výrazná. No niekedy je lepšie rozhodovať sa podľa parametrov, nie podľa značky. Samozrejme, ak máte s nejakou značkou notebookov dobré skúsenosti, tak nie je dôvod, aby ste sa k nej nevrátili.

Ďalšie parametre, ktoré výrazne ovplyvňujú cenu je výkon notebooku. Modely s výkonnejšími procesormi a grafickými kartami sú výrazne drahšie. Na cenu vplýva aj kvalita použitých materiálov a ich odolnosť. Záruka na notebook, displej a technologické vychytávky (napríklad odomykanie pomocou odtlačkov prstov) tiež silne vplývajú na cenu.

NÁŠ TIP: Pri nákupe cez internet nezabúdajte na zľavové kupóny. Tisíce ich nájdete na stránkach KuponyZdarma.sk, kde sú zľavy v podobe zľavových kódov, aktuálnych akcií a výpredajov. Obľúbený je datart zľavový kód s extra zľavou na celý nákup. Nechýbajú ani zľavové kódy pre Hej.sk, Okay.sk, Alza.sk a stoviek ďalších.

Úložisko

Na ukladanie dát a súborov z notebooku sa používajú dve základné časti – HDD (pevný disk) a SSD (disk bez pohyblivých častí). Keď si vyberiete správny typ týchto dvoch úložných častí, tak vám to zaistí hladký chod a rýchlu prácu notebooku. Čím väčšia kapacita jednotlivých diskov je, tým viac dát na tam dokážete uložiť. Ak sa teda pozeráte pri nákupe na tento parameter, tak čím vyššie číslo tam je, tým lepšie.

Najčastejšie sa stretnete s kapacitami 128 GB, 512 GB a 1 024 GB. U HDD disku je najčastejšou hodnotou práve 512 GB a kapacita SSD býva menšia, od 256 GB do 512 GB. Záleží ale na vašich preferenciách, no pri notebookoch určených pre študentov je zvyčajne aj cenovo najvýhodnejšie vybrať si zlatú strednú cestu.

NÁŠ TIP: Ak chcete spoľahlivosť úložiska a rýchlu odozvu, zvoľte notebook s SSD diskom.

Operačný systém

Bežným operačným systémom, ktorý sa nachádza vo väčšine notebookov v súčasnosti je Windows 10. Okrem toho sa stretnete ešte s operačnými systémami Windows 8 alebo MAC OS. V čom sú ich plusy a mínusy, ktorý je najlepší?

Windows 10 je oproti Windows 8 novší a vývojári v ňom vychytali všetky muchy, ktoré sa objavili v predošlých operačných systémoch Windows. Čo môže byť nevýhodou, tak dizajn Windows 10 je iný, než u predošlých systémov, preto môže byť pre človeka menej prehľadný a ťažšie si naň zvyká. Aj napriek tomu je ale inovatívnejší, má množstvo novších programov a ponúka napríklad aj prístup do Windows Obchod, kde môžete sťahovať a nakupovať aplikácie.

MAS OS sa nachádza v produktoch od spoločnosti Apple. Od ostatných sa odlišuje hlavne svojou jednoduchosťou, dizajnom a rýchlosťou. Nevýhodou je, že ide na všetko trochu inak a je kompatibilný len so zariadeniami s MAC OS. Dá sa však využívať aj systém Windows a jeho aplikácie. Určite tieto notebooky stoja za zváženie. Ponúkajú špičkové prevedenie, dostatočný výkon a vysokú mieru spoľahlivosti a odolnosti.

NÁŠ TIP: Nákupná poradňa zostavila výber pre najlepšie notebooky, kde nájdete cenovo dostupné modely, ktoré ponúkajú spoľahlivosť, výkon a dostatočnú výdrž batérie.