V čom sa CAD programy podobajú na AutoCAD?

Dnes už vám pri pojme technické kreslenie nenapadne len AutoCAD. Možnosti sú širšie a na trhu sú už nejaký ten čas aj CAD programy, ktoré ponúkajú riešenia pre viaceré odbory a pracovné oblasti.

AutoCAD programy

Program AutoCAD prvý raz vyšiel v roku 1982 a odvtedy sa stal štandardom pre strojárov, mechanikov, stavebníkov, architektov, geodetov. DWG formát umožňuje prevod dát medzi firmami a istú kompatibilitu. Delí sa na dve hlavné verzie:

  1. Veľký AutoCAD – disponuje nástrojmi pre tvorbu 3D plôch a telies, nástrojmi na programovanie a ďalšími doplnkovými funkciami.

  2. Jednoduchší AutoCAD LT – univerzálna 2D CAD aplikácia pre všetky oblasti technického navrhovania.


CAD programy

Program GstarCAD je o dve desiatky rokov mladší než AutoCAD. Prvýkrát bol uvedený na trh v roku 2001. A dnes existuje niekoľko verzií pre technické odbory.

Alternatívou za AutoCAD LT je program GstarCAD Standard, ktorý disponuje rozsiahlou funkcionalitou pre univerzálne 2D technické kreslenie. Umožňuje nakresliť technický výkres podľa medzinárodných a národných noriem či vlastných štandardov. Nech vás netrápia žiadne konverzie, importy či exporty dát. V programe GstarCAD pracujete s výkresmi priamo vo formáte DWG. To zabezpečuje plnú kompatibilitu s ďalšími CAD užívateľmi z rozličných profesií po celom svete. Na rozdiel od AutoCAD LT umožňuje používať doplnkové nadstavby a profesijné moduly.

Alternatívou za veľký AutoCAD je GstarCAD Professional, ponúkajúci navyše funkcie ako Dynamické bloky či Lupa. V 3D verzii nájdete objemové funkcie i modelovanie, import a export modelov z iných 3D programov na rýchlejšie dokončenie návrhov.


Najväčšie výhody CAD programov

  • cenová dostupnosť

  • doživotná licencia

  • znížené náklady o 70 až 90 percent, pričom zostáva možnosť použitia nadstavby

  • zvýšená efektivita viac ako dvojnásobne

  • prenesenie nastavení a užívateľských súborov (tipy čiar, šrafovacie vzory, kótovacie štýly…) z programu AutoCAD


V čom sa CAD programy a AutoCAD podobajú?

  • vzhľad dialógových okien

  • spôsob ovládania

  • rozloženie prvkov

  • syntax


Celkovo je program na technické kreslenie GstarCAD vyvíjaný tak, aby sa čo najviac podobal na AutoCAD. Cieľom je, aby užívateľ nevnímal rozdiely medzi oboma programami a ušetril sa tak čas i financie, potrebné na preškolenie.