Majte na výber aj v zimných športoch a užívajte si slobodnú jazdu plnú zážitkov

Milujete zimu a máte radi rýchlosť a adrenalín? Zimné športy sú na to ako stvorené. Príjemná zábava naživo, ale aj na televíznych obrazovkách. Lyžovanie, snowboardovanie, bežkovanie, skialpovanie, sánkovanie či zimná turistika uchvátili milióny ľudí po celom svete. Je len na vás, ako si budete zasnežené dni skracovať.

Podľa čoho si vybrať zimnú dovolenku na horách

V prvom rade sa rozhodnite pre typ strediska alebo lokality, kam sa chystáte. Rodina s malými deťmi, mladý pár, širšia skupinka priateľov, to sú skupiny, ktoré si vyberajú rôzne miesta na oddych.

Dôležité je tiež zvážiť náročnosť zjazdoviek a vybavenosť ubytovania (detské kútiky, hotely výhradne bez detí, možnosť ubytovať domáceho miláčika, wellness, sauna). Od lokality sa odvíjajú výlety v okolí, no v kľude si môžete vystačiť aj s ponukou jednotlivých lyžiarskych stredísk.


Z dvoch na jednu

Ste srdcom lyžiar, ale láka vás niečo nové? Snowboard vám ponúkne jazdu z úplne inej perspektívy. Ak budete mať možnosť, určite skúste dať šancu dvom nohám na jednej doske. Bude to predstavovať pár pádov a modrých kolien, ale nikto z neba učený nespadol. To ale neznamená, že vám to nemôže ísť na prvýkrát. Dôležitá je dĺžka dosky a správne nastavenie viazania na oboch nohách. Pri prvotnom nákupe vyberajte skôr dosky pre začiatočníkov, alebo, ak si trúfnete, môžete skúsiť freeridové prevedenia.


Povýšená pomyselná latka slobody

Počuli ste už o splitboarde? Pri tomto druhu športu skoro žiaden terén nie je problém. Absolútna sloboda pohybu. Splitboard sa zrodil na začiatku 90. rokov v USA, v roku 2010 vďaka filmom prerazil celosvetovo, ale v našich končinách sa do povedomia športovcov dostal len nedávno. Jedná sa o špeciálne upravený snowboard, ktorý si vlastne vynesiete sami až hore. Nie na chrbte, ale na nohách.


Čudujete sa, ako pôjdete so zaviazanými nohami na jednej doske? Splitboard si jednoducho rozpojíte, odšliapete terén a na vrchole zapnete naspäť. A následne sa spustíte na freeridovej doske dolu svahom.


Zdroj obrázku: {Lilkin} / Shutterstock.com