Ako utesniť okná, aby vám zima už nerobila žiadne problémy

Zima je už tu a svojou bielou perinou zakryla celú krajinu. Nie je to však len o krásne zasnežených pohoriach a svahoch, na ktorých sa môžeme vyšantiť. Nepríjemným javom tohto ročného obdobia sú aj mínusové teploty, ktoré sa starajú o zhoršenie komfortu. Cez škáry, zle tesniace okná a praskliny či dvere sa do interiéru dostane zima bez tých najmenších problémov. Ako to vyriešiť?

Máme pre vás niekoľko tipov, pomocou ktorých môžete svoj domov pred nepríjemným chladom ochrániť.

Prejdite na zimný režim

Moderné plastové okná disponujú nielen kvalitným tesnením, ale aj mechanizmom, ktorý sa v konkrétnom ročnom období stará o prúdenie vzduchu cez zatvorené okná. Áno, aj v uzavretom stave vzduch cez okná cirkuluje. Intenzita závisí od režimu okna, ktorý máte nastavený.

Teraz v chlade, by ste preto mali prejsť na ten zimný, a to otočením špeciálnych mechanizmov na ráme okna. Okno po uzatvorení viac priľne k rámu a zaistí v zime vyššiu izoláciu a zima tak nebude mať šancu vám znepríjemňovať deň ani noc.

Kúpte si kvalitné žalúzie

Podobným izolačným systémom môžu byť v okolí okien často aj žalúzie. Stačí si vybrať správny typ a využiť ho nielen na dokonalé izolovanie pred UV lúčmi, ale aj vonkajšou teplotou. Štýlové vertikálne žalúzie sa môžu o tento komfort postarať tiež.

V prípade strechy to platí dvojnásobne, pretože práve cez tieto časti domu uniká teplo najviac, a ak je v nich i otvor pre okno, môžu byť straty ešte vyššie. Kvalitné rolety pre strešné okná alebo spomínané žalúzie sa môžu postarať o príjemné navodenie atmosfér nielen tienením, ale aj izolovaním od chladu a hluku.

Navyše sa veľmi jednoducho inštalujú a v okolí okna dobre vyzerajú. Tak sa o tom presvedčte a zime všetky „cestičky“ zataraste.

Skúste použiť tmel

Podlahové vykurovanie je moderné a umožňuje v dome vytvoriť viac miesta na život. Nie všetci si ho ale môžu dovoliť, čo platí najmä pre staršie domy, kde je zdroj vykurovania práve pod oknom.

Počas vykurovacej sezóny sa potom v týchto častiach veľmi rýchlo tvoria praskliny, pretože teplo z radiátorov a mínusové teploty pôsobiace na fasádu z vonkajšej strany môžu spôsobovať pnutie konštrukcie. Praskliny, ktoré môžu byť potom zdrojom teplotných únikov však stačí veľmi jednoducho vyplniť tmelom.

Na lepšie a podobné izolovanie okna môžete využiť aj závesy alebo špeciálne fólie umiestnené za radiátorom, ktoré odrážajú teplo do interiéru. Vyskúšajte a uvidíte, že to zaberie..

Zdroj obrázka:denniro/Shutterstock.com