Pohodlnosť pri sedení

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času počas dňa strávite sedením a ako veľmi to ovplyvňuje vaše držanie tela? Nesprávna poloha pri sedení môže spôsobiť nemalé problémy s chrbticou, ktoré pri dlhodobom zanedbávaní budete musieť riešiť s odborníkom.

Z toho dôvodu je dobré sa zamyslieť nad tým, či stoličky, ktoré bežne používate na dlhšie sedenie vo svojej domácnosti alebo v pracovnom prostredí, neprispievajú svojím tvarom k vašim bolestiam chrbta a tie potom môžu vyústiť aj k nepríjemným migrénam. Kvalitné stoličky by mali byť prioritou najmä pre všetkých, ktorí majú sedavé zamestnanie. Dajte si pri ich výbere záležať.


Ergonomický tvar


Zo skúsenosti už viete, koľko času strávite sedením na stoličke a pri akej príležitosti ju najčastejšie využívate. Zároveň pri dlhšom používaní stoličky aj prídete na to, čo od kvalitného modelu vyžadujete, čo vám chýba a čo nie je úplne synonymom komfortu. Najlepšie urobíte, ak si zadovážite stoličku s ergonomickým tvarom, ktorá sa prispôsobí vašej polohe pri sedení a nebudete mať pocit tlaku v určitých bodoch alebo nesprávneho opretia. Úľavu vám môžu priniesť aj opierky na ruky, ktoré však nie sú samozrejmosťou každej kancelárskej stoličky.


Pohodlnosť verzus dizajn


Ak vyžadujete, aby bola vaša stolička schopná aj hojdacieho pohybu, potom sa budete musieť pozrieť po kancelárskych kreslách. Spravidla je túto mechaniku možné uzamknúť podľa potreby. Kvalitnú stoličku je možné nastavovať aj výškovo a zistite si aj maximálnu hmotnosť, ktorú model unesie.


Do miestností, kde sa stoličky využívajú len zriedkavo, ale predsa, nemusíte uvažovať nad drahšími prepracovanými modelmi so všetkými vychytávkami, bude vám stačiť taburetka bez operadiel alebo konferenčná stolička. Pri týchto môžete uvažovať viac dizajnovo.


Ak nemáte možnosť zmeniť danú stoličku, je možné ju doplniť o podsedáky či rôzne podložky, čím si spríjemníte sedenie na nej a zmiernite nevyhovujúcu polohu.


Zdroj obrázka:

Africa Studio / Shutterstock.com