Ako pripraviť vaše auto na zimné počasie a zhoršené podmienky

Mráz a sneh zasiahnu ako vždy - zákerne a náhle. Najhoršie na tom je, že si to neodnesie len nepripravené auto, ale aj vaše pohodlie a bezpečnosť. Ako sa týmto nepríjemným situáciám a problémom vyhnúť?

Mínusové teploty, ľad a činidlá korodujúce telo auta. Zima je náročnou skúškou pre automobily, dokonca aj pre vozidlá prispôsobené zlým podmienkam. Prípravu na zimné obdobie preto treba brať vážne. A nielen výmena pneumatík, ale aj dobrý chiptuning sa pod takouto prípravou rozumie.

Skontrolujte kvapaliny a filtre

Odporúčame vám vymeniť motorový olej pred nástupom chladného počasia, ak počet najazdených kilometrov po nasledujúcej STK dosiahol 8 tisíc kilometrov. Je tiež potrebné skontrolovať vzduchový filter, najmä ak s autom jazdíte po prašných cestách - v zime sa do nečistôt na ceste pridávajú predsa aj častice rozmrazovacích činidiel.

Neumývajte auto pri silnom mraze

Majiteľ automobilu môže časť prípravy auta na zimu zrealizovať aj sám, bez pomoci autoservisu. Napríklad, keď sa uistíte, či kúrenie funguje a či beží ventilátor. Alebo zámky dverí ošetrite polymérnym silikónovým mazivom, ktoré dobre znáša nízke teploty.

Vo veľkom mraze umývanie na dvore neodporúčame. Odborníci radia v tomto prípade častejšie navštevovať veľké dvojzložkové autoumyvárky, ktoré sú schopné odstrániť hlbokú chemickú kontamináciu.

Šetrite elektrickou energiou

Zaťaženie autobatérie v zime sa výrazne zvyšuje - za studena klesá kapacita batérie a olej v motore zhustne. Dodatočná energia sa navyše využíva na vyhrievanie okien, interiéru, sedadiel a volantu. A ak sú výlety krátke, batéria sa nestíha nabíjať.

Z rovnakého dôvodu nezabudnite ani na opravu riadiacej jednotky motora, ktorá môže byť tiež dôvodom mnohých problémov v aute.

Počas prvých mrazivých nocí môže byť batéria často vybitá a bez odbornej pomoci nie je možné auto potom naštartovať. Aby sa takáto situácia nestala, mala by byť batéria pripravená aj na prevádzku pri nízkych teplotách - skontrolujte preto hladinu elektrolytu v servisnom stredisku a batériu pred mrazom plne nabite.

Aj tieto kroky vám môžu pomôcť auto pred príchodom zimy ochrániť a pripraviť ho na neľahké podmienky.

Zdroj obrázka:Shutterstock.com