Ako sa správne obliecť na prechádzky v exteriéri počas chladnej sezóny, aby ste sa vyhli prechladnut

S nástupom chladného počasia aktívne dovolenkové obdobie nekončí. Musíte ale vedieť, ako sa obliecť na dlhodobý pobyt v prírode, ktorá je zahalená snehom a chladom? V tomto článku vám prezradíme, ktoré oblečenie vám pomôže užiť si deň v akomkoľvek počasí bez najmenších problémov.

Najprv musíte pochopiť, že poklesy teploty počas dňa, večera a noci sú neoddeliteľným atribútom chladnej sezóny. Vo dne vychádza slnko, ktoré ohrieva vzduch, večer a v noci teplota ale výrazne klesá. Na základe toho je potrebné zvoliť oblečenie, ktoré vás počas fujavice príjemne zahreje a ochráni. Ktoré doplnky tieto parametre spĺňajú najlepšie?

Kvalitné dámske bundy s ochrannými prvkami

Vrchné odevy, v závislosti od počasia, by ste mali vyberať z búnd s izoláciou z páperia a dodatočných vyteplení, ktoré je možné v prípade potreby odstrániť a bunda je nositeľná aj na jar. Alebo odstráňte niektoré nepotrebné veci ako je šál, rukavice atď.

V prípade daždivého alebo zasneženého počasia oceníte vetrovku zo špeciálnej tkaniny, ktorá neprepustí vlhkosť a umožní vám regulovať výmenu tepla tela pri aktívnych pohyboch. Toto je veľmi dôležitý faktor pri turistike alebo rybolove. Pod vrchným odevom sa oplatí nosiť termoprádlo, ktoré odvádza vlhkosť od tela, v ňom zostanete vždy v suchu, a to aj pod podmienkou veľkej fyzickej námahy počas túry.

Suchosť vám poskytne nielen pohodlie, ale aj istotu, že nebudete chorí. Dobrou správou je, že takéto moderné a funkčné dámske bundy si vyberiete aj z pohodlia svojho domu.

Aká by mala byť obuv?

Najlepšou topánkou do chladného a sychravého počasia je pološportový trekingový pár s teplými vložkami a vnútri odpudzujúcou izoláciou, aby vám nohy nezmokli. Alebo použite krém na topánky odpudzujúci vlhkosť. Dá sa kúpiť v ktoromkoľvek špecializovanom obchode.

Pamätajte, že medzi outdoorové aktivity patria aj dlhé túry. Pre ne je vhodná iba pohodlná obuv, ktorá netvorí mozole. Nezabudnite ani na ponožky. V súčasnosti sa pre pešiu turistiku v chladnom období vyrábajú špeciálne trekové páry ponožiek. Odvádzajú vlhkosť od nôh a chránia ich pred plesňou. Navyše, teplé ponožky pomôžu udržať vaše nohy v teple. Ak chcete, aby bola takáto obuv zároveň aj krásna, zvoľte si pohodlné členkové čižmy.

K topánkam samozrejme potrebujete aj dobré nohavice, ktoré by mali byť vyrobené z kombinácie bavlny a syntetickej tkaniny, s tenkou väzbou, ale veľmi pevné, pohodlné na rýchle pohyby. V takýchto nohaviciach vám bude pohodlné tráviť aktívny čas vonku a ak zoberiete do úvahy, že budete mať na sebe termoprádlo, potom nezamrznete ani pri vysokých mrazoch.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com