Ako zautomatizovať výrobný proces

V rýchlo sa rozvíjajúcom technologickom prostredí potrebujú podniky nové riešenia, aby sa zvýšil objem výroby, mohli vykonávať technické úlohy náročné na prácu v kratšom časovom období, znížili sa náklady na suroviny a odpad a vykonávali práce, na ktoré ľudia nemajú potrebnú silu.

A práve túto sériu úloh môžu vyriešiť iba kvalitné planétové prevodovky alebo iné ďalšie inovatívne systémy, napríklad automatizácia výroby, t.j. prenos riadiacich a kontrolných funkcií z človeka na technické vybavenie. Poďme si povedať, ako to funguje v praxi.

Implementácia automatizácie vo výrobe

Hlavnou úlohou implementácie automatizačných systémov je zvýšiť úroveň efektívnosti, mobility a uľahčiť prácu zamestnancom. Vďaka týmto zmenám sa zvyšuje úroveň konkurencieschopnosti na trhu a využíva sa zdrojová základňa.

Automatizáciu výroby je možné vykonať niekoľkými spôsobmi:

  • iba niektoré zariadenia sú podrobené automatizácii, ktorá vykonáva množstvo činností, ktoré sú pre ľudí neprístupné alebo ťažké.

  • výrobný reťazec jednotlivej dielne alebo jednotky, ktorá vykonáva sériu akcií na vyriešenie konkrétneho problému.

  • prechod kontroly a riadenia na špeciálne zariadenie pokrývajúce všetky fázy výroby. Stáva sa to v prípade stabilného a praktického režimu, ako aj v prípade, keď sú pracovné podmienky pre pracovníka mimoriadne nebezpečné alebo neúnosné.

Ak chcete lepšie určiť stupeň automatizácie, mali by ste poznať jej účinnosť pre konkrétny typ výroby a vedieť implementovať do procesu správne pohony.

Kde má automatizácia zmysel?

Dnes, keď technológie nezostávajú stáť a poprední vývojári prekvapujú svet novými objavmi, je veľmi dôležité držať krok s vývojom.

Vzhľadom na to, že je už 21. storočie, ľudstvo sa rozhodlo prejsť od manuálnej práce k použitiu strojovej technológie. Samozrejme, manuálna práca sa aj dnes cení. Aby však bola produktivita vyššia, samotná práca nebude stačiť.

Aby boli pracovné podmienky pre ľudí čo najpríjemnejšie a aby sa proces obsluhy zariadení zlepšoval a prispôsoboval ich práci, vytvorili technológovia automatizáciu.

Dnes sa tento systém realizuje v rôznych smeroch, napríklad v prípadoch ako:

  • Na zlepšenie vnútorného systému práce, kde vybavenejšie stroje umožňujú väčší objem výroby.

  • Výcvikový systém je navrhnutý na prácu s technológiou, ktorá umožňuje rozšíriť možnosti získavania informácií a uľahčuje výučbu nových programov.

  • Automatizácia zahŕňa oblasti návrhu, plánovania a riadenia.

  • Implementuje obchodné procesy.

Systém technickej podpory pomáha zvyšovať aj produktivitu práce a pomáha zlepšovať kvalitu výroby. Za najvyšší stupeň takejto automatizácie sa považuje neprerušovaný pracovný cyklus, pri ktorom osoba hrá viac menej rolu operátora alebo kontrolóra.

Pamätajte preto, že systémy automatizácie výroby sú potrebné na riadenie a monitorovanie, udržiavanie požadovaného prevádzkového režimu jednotiek, diagnostiku zariadení a podávanie správ. Preto okrem strojov a pohonov nezabudnite na ľudí a úspech sa dostaví.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com