Moderné ihriská 21. storočia pre kondíciu a silu detí

Moderné detské ihriská už dávno nie sú len o jednom pieskovisku, hojdačkách a preliezke. Výrobcovia ihrísk sa snažia čo najviac využiť ich potenciál. Sú to totiž miesta, kde sa deti môžu učiť hravou formou a zároveň rozvíjať vlastnú fyzickú stránku aktivitami, ktoré ich nenudia.

Prvky, ktoré by na ihrisku nemali chýbať


Pre správny rozvoj motoriky a koordinácie detí sú najlepšie rôzne balančné prvky. Môžu to byť kolíkové a kladinové dráhy, balančné taniere, mostíky na rýchle nohy a podobne.

Okrem trénovania balansu pomáhajú spevňovať svalstvo, podporujú správne držanie tela a kondíciu.

Je to skvelá príprava dieťaťa na budúce športové výkony, aj keď z neho nechcete mať vrcholového športovca. Okrem toho, správne držanie tela mu môže v budúcnosti pomôcť vyhnúť sa problémom s chrbticou.


Balančné prvky môžu mať rôzne stupne obtiažnosti a prevedenia. Vybavenie interiérového ihriska je niekedy obmedzené priestorom a nie vo všetkých nájdete obrovské lanové dráhy na šplhanie.


Šplhanie a lezenie je jedna z ďalších činností, ktoré priaznivo vplývajú na celkový fyzický rozvoj dieťaťa.

Pri lezení si deti budujú silu, koordináciu a trpezlivosť, napríklad aj sami so sebou, ak im lezenie zo začiatku veľmi nejde.

Malé lezecké steny sú súčasťou takmer každého dobrého detského ihriska alebo môžete navštíviť samostatné lezecké centrum.


Okrem cielene upravených hracích prvkov sú samozrejme dôležité aj tie ostatné, ktoré prirodzene lákajú deti sa na ihrisko znova vrátiť.

V súčasnosti sú to rôzne edukačné hry, hudobné prvky a steny na kreslenia. Tie najlepšie detské ihriská sú tematicky zamerané a deti sa v nich môžu zahrať napríklad na opičky v pralese, kozmonautov, kuchárov, pretekárov, námorníkov či ninja bojovníkov a absolvovať originálne ninja kurzy.