Vyberáte novú garážovú bránu? Tak je tento článok určený práve pre vás

Pretože každý dom i jeho majiteľ je iný a má iné potreby, existuje viacero variantov uzavretia garáže. Každý typ brány má iné prednosti a hodí sa do odlišne situovaného domu. Pri výbere odporúčame neporovnávať len cenu, ale aj ďalšie parametre brány. Súčasné systémy majú dlhú životnosť, takže sa nebojte byť nároční.

Typy garážových brán

Pretože v dnešnej dobe sa dajú všetky typy otváraní opatriť elektrickým ovládaním, zameriame sa v našom porovnaní na iné podstatné vlastnosti brán.

Výklopné brány

Model, ktorý ako prvý ponúkol elektrické ovládanie, má svoje kúzlo dodnes.
Výhody: Pevné výklopné bránové krídlo je možné vďaka jeho celistvej konštrukcii osadiť oknami alebo vstupnými dverami do garáže.
Nevýhody: Pri vyklápaní krídlo zaberá priestor pred garážou, takže autom nemôžete prísť priamo k bráne. Po otvorení je vyklápacia brána umiestnená pod stropom garáže, kde by v iných prípadoch mohol byť ďalší úložný priestor.

Sekčné brány

Patria k súčasným stáliciam na trhu a najobľúbenejším typom garážových brán.
Výhody: Často spomínanou prednosťou sekčných brán je veľmi kvalitná izolačná funkcia. Rovnako ako v prípade výklopných brán môžete aj do sekčných integrovať vstupné dvere.
Nevýhody:
Tieto brány znižujú výšku stropu v garáži, čo v priestoroch s menšími rozmermi môže pôsobiť veľmi stiesnene. Priestor pod stropom už navyše ďalej nevyužijete.

Rolovacie brány

Spolu so sekčnými tvoria väčšinu všetkých zákaziek na garážové brány.

Výhody: Vďaka roletovému boxu, ktorý sa dá umiestniť pred, do aj za stavebný otvor, zaberajú garážové rolovacie brány minimum miesta počas ich otvárania aj pri úplnom vysunutí. Hodia sa všade tam, kde nechcete, aby brána dominovala a kde na ňu nie je miesto.
Nevýhody:
Rolovacia brána sa skladá z jednotlivých lamiel, takže do nich neumiestnite dvere. Priestor však môžete osvetliť perforovanými alebo priamo presvetlovacími lamelami.


Posuvné brány

Možnosť pre tých, ktorí majú na bočných stranách stavebného otvoru dosť miesta, nechcú si znižovať jeho výšku a požadujú samostatný vstup.

Výhody: Tieto brány ponúkajú možnosť otvoriť ich len čiastočne pre vstup obyvateľov do garáže. Nemusíte ich teda zakaždým kompletne otvárať. Výška prejazdu navyše zostáva stále rovnaká, čo je tiež príjemné.

Nevýhody: Posuvná konštrukcia brány horšie izolačné vlastnosti v priestore medzi bránovým krídlom a vodiacou lištou. Okrem toho je pri montáži zvnútra viditeľné ostenie.