Upchatý odtok? Pomôže vám krtkovanie

Upchatý odtok alebo kanalizácia sú problémom, s ktorým sa môžete stretnúť nielen domácnosti. Nefunkčná kanalizácia môže byť nepríjemnosťou aj v rôznych prevádzkach, nákupných centrách či firmách. V takýchto chvíľach prichádza na rad jej odborné čistenie.

Ako sa upcháva odtok

Odtok kuchynského drezu, vane či umývadla sa upcháva nánosmi usadenín, vlasov, chlpov zvierat, zvyškami jedla a mastnoty. Do odtoku tiež často padnú drobné predmety, na ktoré sa ostatné nečistoty zachytia. Voda potom odteká čoraz pomalšie, až sa odtok upchá. Na menšie znečistenia zaberajú rôzne čistiace prostriedky, čistenie pomocou WC zvona alebo iné domáce postupy. Ak sa však odtok zapchá úplne, budete potrebovať krtkovanie.

Čo je to krtkovanie

Krtkovanie je odborné čistenie potrubí, kanalizácie a odpadov mechanickým spôsobom. Prevádzajú ho špecializované firmy, ktoré disponujú účinnými prostriedkami. Metódy čistenia minimalizujú používanie chemických látok a sú ohľaduplné k životnému prostrediu.

Dá sa upchatiu predísť?

Upchatiu potrubia sa dá predísť dodržiavaním niekoľkých zásad. Prvou je používanie sitiek na zachytávanie nečistôt. Používať ich nemusíte len v kuchyni ale aj v kúpeľni. Ich prínos oceníte najmä vtedy, ak má niekto z vašej rodiny dlhé vlasy. Sitko postačí po ich umytí jednoducho vyprázdniť a vlasy sa tak do odpadu vôbec nedostanú. Do drezu v kuchyni nevylievajte zvyšky jedla, bravčovej masti či oleja. Do WC nepatria hygienické potreby ani zvyšky kompótov s priveľkými kusmi ovocia či iné väčšie predmety.

Profesionálne čistenie potrubia

Krtkovanie vyčistí odpad alebo potrubie elektromechanickým spôsobom alebo pomocou vysokotlakového čistenia. Na detekciu problémov sa využíva kamerový systém. Vďaka nemu sa zistí príčina upchatia. Elektromechanické čistenie je najviac účinné na čistenie odtokov a odpadov od vodného kameňa a mastnoty. Ak je potrubie silne zanesené, využíva sa vysokotlakové čistenie vodou s vysokou teplotou. V tomto prípade je potrebné pridať aj chemický roztok na rozpustenie mastnoty. Potrubie potom zostáva nielen priechodné ale aj odmastené.

Zdroj obrázka:Jitinatt Jufask/Shutterstock.com