Ako na bezpečnosť vašich pracovníkov

Legislatíva Slovenskej republiky stanovuje zamestnávateľom povinnosť starať sa o ochranu zdravia pri práci zamestnancov. Okrem iných opatrení sú povinní zabezpečiť osobné ochranné pracovné prostriedky. Poradíme vám, ako ich vyberať.

Ochranné pracovné prostriedky

Ochranné pracovné prostriedky by mali byť vyberané s ohľadom na charakter práce. Práca v rizikovom prostredí vyžaduje, aby boli chránené rozličné časti tela zamestnancov, a to končatiny, hlava alebo aj celé telo či dýchacie cesty. Pri výbere je potrebné myslieť na dostatočnú ochranu pracovníkov ako aj na ich komfort pri ich používaní. Informujte sa tiež o spôsobe obliekania, vyzliekania a údržby či čistenia.

Pracovné odevy a rukavice

Úlohou pracovného odevu je zabezpečiť ochranu zdravia pri práci a zároveň umožniť zamestnancovi slobodný pohyb a pohodlie pre jej vykonanie. Preto sa pri výbere zamerajte na kvalitu materiálu aj strihu. Dôležitá je tiež kvalita šitia. Na miestach, kde je materiál najviac namáhaný, by mali byť posilnené švy. Výhodou sú tiež dve vrstvy látky. Kvalita sa prejaví na úspore financií vďaka dlhšej životnosti odevov. Ak je na pracovisku horšia viditeľnosť, nezabudnite na reflexné prvky na každom kuse oblečenia.

Súčasťou pracovného odevu sú v mnohých odvetviach tiež pracovné rukavice. K dispozícii sú pracovné rukavice z rôznych materiálov, z ktorých vyberiete špeciálne rukavice pre stavebníctvo, pre prácu s elektrinou alebo chemickými látkami či potravinárske pracovné rukavice. Pre svojich zamestnancov môžete kúpiť tiež protiprepichové, celokožené, zateplené alebo nepremokavé modely.

Respirátory

Pracovníci, ktorí pracujú v prostredí, kde sú vystavení rôznym škodlivinám, trpia bez ochrany dýchacích ciest kašľom, či podráždením nosohltana a priedušiek. Dráždivý účinok môže mať dym, brúsny prach, rôzne chemikálie alebo jemné častice kovov. Okrem akútnych problémov môžu tieto nečistoty spôsobiť aj chronické ochorenia dýchacích ciest. Na ochranu je preto zamestnancom potrebné zabezpečiť respirátory. Vyberať môžete z modelov rôznych tvarov. Dôležité je ale hlavne to, aby respirátory zabezpečovali požadovaný stupeň ochrany v závislosti od hustoty filtrácie. Okrem toho musia byť správne a pravidelne používané.

Zdroj obrázka:kasakphoto/Shutterstock.com