Ktorý mobilný telefón si vybrať?

Na trhu nájdete bohatú ponuku mobilných telefónov, ktoré sa od seba odlišujú mnohými parametrami. Nie vždy je preto ľahké vybrať si. Ak si s výberom neviete dať rady, pomôže vám nasledovný krátky prehľad.

Tlačidlový mobil alebo smartfón?

Ako prvé si zvoľte, či vám bude viac vyhovovať tlačidlový mobil alebo smartfón. Tlačidlové mobily budú lepšou voľbou pre tých, ktorí svoj telefón využívajú len na telefonovanie a nepotrebujú, aby vykonával iné funkcie. Tlačidlové mobily bývajú vybavené len jednoduchším fotoaparátom, prípadne MP3 prehrávačom a pripojením k internetu. Výhodou je nízka cena, lepšia odolnosť a dlhšia výdrž batérie.

Smartfóny, inak nazývané aj dotykové mobily, sú o niečo drahšie. Na druhej strane však ponúkajú množstvo praktických funkcií. Môžete si do nich nainštalovať rôzne aplikácie, využívať internet a majú tiež kvalitnejší fotoaparát. Smartfóny v strednej triede približne od 200 Eur už uspokoja každého bežného používateľa. K dispozícii sú modely odolné voči vode, mobily s čítačkou odtlačku prsta a kvalitnou grafikou.

Ak sa neviete rozhodnúť, na trhu nájdete aj tzv. kombinované telefóny, ktoré kombinujú výhody oboch predchádzajúcich typov.

Parametre výberu

Pri výbere si najskôr zostavte zoznam funkcií, ktoré od mobilu očakávate. Chcete, aby mal predovšetkým kvalitný fotoaparát? Musí byť mobil vybavený čítačkou prstov? Vyžadujete dlhšiu výdrž batérie? Alebo radi hráte na mobile hry?

Pre mnohých používateľov je jedným z rozhodujúcich parametrov výberu tiež veľkosť obrazovky. Tu závisí od toho, či hľadáte mobil, ktorý môžete nosiť aj vo vrecku alebo, naopak, preferujete väčšiu obrazovku. Pri nákupe sa informujete tiež o dostupnosti príslušenstva.

Bežný chod mobilu zabezpečuje procesor. Štandardom, pod ktorý by ste nemali pri výbere ísť je štvorjadrový procesor. Niektoré výkonnejšie mobily majú aj osemjadrový procesor.

Ktorý operačný systém zvoliť

Dotykové mobily potrebujú pre svoje fungovanie operačný systém. Operačný systém iOS používajú všetky iPhone. Takmer všetky ostatné používajú operačný systém Google Android. Ojedinele sa môžete stretnúť aj so systémov Windows Phone. Pre tento je však dostupné nižšie množstvo aplikácií.

Dual sim mobily

Ak potrebujete jeden mobil na prácu a jeden pre súkromné účely, výhodným riešením budú pre vás dual sim mobily. Tieto modely podporujú dve SIM karty a vy namiesto dvoch zariadení budete potrebovať len jedno. Moderné Dual SIM mobily umožňujú vložiť sim karty od rôznych operátorov. Môžete sa tiež rozhodnúť, že na jednej sim karte budete mať iný paušál.

Obidve karty sú pritom neustále aktívne. Keď vám niekto zavolá, mobil sám rozpozná, na ktoré číslo volá. Druhá karta bude v tomto čase nedostupná a hovory budú presmerované do odkazovej schránky. Keď budete niekomu telefonovať vy, budete si môcť zvoliť, z ktorého čísla chcete hovor uskutočniť.

Zdroj obrázka:Robert Kneschke/Shutterstock.com