Ako na výber krmiva pre psov?

Domáci miláčik, to nie je len radosť, prechádzky a prijatie psa ako člena rodiny. Ale vo veľkej miere aj zodpovednosť. Uvedomte si, že so psom v domácnosti prichádzajú aj mnohé povinnosti. So psom musíte ísť minimálne trikrát denne von na prechádzku, musíte mu zabezpečiť vodu a krmivo, rovnako s ním treba chodiť pravidelne k veterinárovi, na očkovania a podobne. Starostlivosť je nesmierne dôležitá, pretože aj pes je zraniteľný. Týka sa to aj stravy, ktorá je aj v jeho prípade veľmi dôležitá. Nesprávny výber by totiž znamenal možno aj neželané zdravotné problémy pre psa.

Granule ideálnou voľbou

Pri výbere krmiva pre psy máte viacero možností, no tou najobľúbenejšou sú granule pre psov, ktoré majú oproti rôznym konzervám či inej forme výživy viacero výhod. Predovšetkým však svojho psa nekŕmte zvyškami zo svojej kuchyne, kosťami alebo niečím podobným! Nemusí sa to stať, no môže prísť nepríjemný zažívací problém, ktorý psovi výrazne skomplikuje život. Odporúčame čistú vodu a špeciálne krmivo, ako sú práve granule. Ich výhodou je, že sú univerzálne, čiže slúžia ako kompletné aj doplnkové krmivo, sú ekonomickejšie, neuschýňajú a ich tvrdá konzistencia podporuje chrup psov. Čiže granule by mali byť voľbou číslo jeden.

Aké granule?

Poznáme rôzne typy a druhy granúl. Odporúčame ich vopred konzultovať aj s veterinárom, aby sa váš pes vyhol zažívacím problémom. Granule delíme podľa rôznych kategórií. Napríklad podľa veku psa, granule pre šteňatá, psov v strednom veku a psov seniorov sa totiž líšia zložením aj energetickou hodnotou. Ďalej sa granule delia podľa veľkosti plemena, je rozdiel v granulách pre malé, stredné a veľké plemená. A taktiež by iné granule mali dostať psy, ktoré denne vydajú množstvo energie a sú v záťaži než tie menej aktívne psy.

Pozor na diéty

A prečo odporúčame konzultáciu s veterinárom? Ak by váš pes mal nejaké vrodené alebo zatiaľ nepoznané tráviace ťažkosti, môže veterinár predpísať špecifické granule v rámci diéty. Aj v tomto sú granule výhodné, pretože nimi viete rôzne variovať krmivo pre svojho domáceho miláčika.

Zdroj obrázka:

Jaromir Chalabala / Shutterstock.com