Ako pristúpiť k výberu kočíka?

Narodenie dieťaťa je v prvom rade nesmierne radostnou udalosťou pre šťastných rodičov i celú rodinu. Okrem nadšenia však príchod novorodenca prináša aj množstvo nových povinností a zabezpečenia vecí, ktoré ste v bezdetnom živote nikdy nemuseli riešiť. Medzi takéto „novinky,“ ktoré vstupujú do života rodičov, patrí napríklad aj výber a kúpa kočíka. Každý z nás vie, ako vyzerá kočík, no kto z vás vie, aké sú medzi nimi rozdiely a aký kočík je vhodný pre vaše dieťa?

Rozdielne kočíky podľa veku

Po narodení do približne šiestich mesiacov veku dieťaťa sú vhodné hlboké kočíky, ktoré sú charakteristické dostatočným priestorom a vyšším odpružením. Flexibilnejšou alternatívou sú však kombinované kočíky, pretože tie hlboké sú skutočne vhodné približne pre polročné deti. S pribúdajúcimi mesiacmi už chcú deti objavovať svet a hlboký kočík im nebude vyhovovať. Poznáme teda dvojkombinované alebo trojkombinované detské kočíky. Dvojkombinované ponúkajú variabilitu medzi hlbokým a športovým kočíkom, súčasťou trojkombinovaného kočíka je dokonca aj detská sedačka. Takže – do šiestich mesiacov sú vhodné hlboké kočíky, pre deti až do troch rokov sú ideálne kombinované kočíky.

Aké kolieska?

Pred výberom kočíka si všímajte aj to, aké má kolieska. Tie môžu byť buď fixné, alebo otočné. Fixné kolieska uľahčujú jazdu na kočíku v teréne, tie otočné sú zase lepšie na rovine. Ak teda plánujete s dieťaťom často chodiť na prechádzky v kočíku aj do terénu či do lesa, hľadajte fixné kolieska, ak len v meste na chodníku, tak otočné. Rovnako si všimnite aj materiál, z ktorých sú kolieska vyrobené. Nafukovacie kolieska sa hodia na lesné cesty a do parkov, pogumované sú vhodné aj do ťažšieho terénu, plastové ideálne do mesta a penové tiež do mesta, pričom pri nich prakticky nehrozí defekt.

Hľadajte kombináciu troch vlastností

Pri kúpe kočíka sa pozerajte na kombináciu troch vlastností – ideálne rozmery, čo najvyššia nosnosť, no zároveň čo najnižšia hmotnosť. Čo sa týka rozmerov, tak by mala byť vanička kočíka dostatočne veľká, aby bolo dieťa v pohodlí. Myslite však aj na skladnosť kočíka. Čo sa týka nosnosti, tak sa oplatia kilogramy navyše, zvlášť už pre deti do troch rokov, prípadne aj v prípade, ak s kočíkom chodíte z nákupu. A potom aj čo najnižšia hmotnosť pre jednoduchú manipuláciu s kočíkom pri výstupe do schodov či presune do MHD.

Zdroj obrázka:

Stock-Studio / Shutterstock.com