Ako a podľa čoho si vybrať horský bicykel?

Horské bicykle patria k najrozšírenejším bicyklom, ktoré na Slovensku vídame. Z veľkej miery je to dané charakterom našej krajiny, pretože na Slovensku skutočne len málokto žije na dokonalej rovine, ako to vidíme napríklad v Maďarsku. Veľká väčšina našich miest i obcí je v priamom dosahu rôznych lesoparkov, lesov či menších alebo väčších pohorí. Cyklistov preto prirodzene láka cesta v horskom teréne. Ako a podľa čoho sa však rozhodovať pri kúpe horského bicykla?

1. Účel horského bicykla

Bez ohľadu na to, či ste si práve našli inzerát s heslom predám bicykel alebo si pozeráte úplne nové horské bicykle, vždy by ste sa mali pozerať na podobné parametre. Tým prvým je účel, na aký si horský bicykel kupujete a rovnako terén, v ktorom s ním budete jazdiť. V praxi to znamená, že na bežné, voľnočasové bicyklovanie vám postačia rekreačné horské bicykle. Tie sú vhodné skôr na kratšie výjazdy. Ak sa chcete cyklistike venovať na určitej úrovni a chcete dosiahnuť určité výkony, kúpte si športový horský bicykel. A pre profesionálov či členov cyklistických klubov sú vhodné pretekárske horské bicykle.

2. Odpruženie a brzdy

Pri horských bicykloch odporúčame sledovať aj parametre odpruženia a bŕzd. Bicykle bez odpruženia sa hodia na rovnú cestu alebo cyklotrasu, do terénu sú potrebné bicykle s odpruženou prednou vidlicou (menej členitý terén) alebo ešte lepšie celoodpružené bicykle, ktoré sú vhodné na náročnejšie a viac členité terény. Rovnako si treba všimnúť aj brzdy. Ráfikové brzdy sú síce cenovo prístupnejšie, no kotúčové brzdy, ktoré sú drahšie, ponúkajú kvalitnejší záber pri brzdení. Pozor však na ich správnu údržbu.

3. Priemer kolies

Horský bicykel si vyberajte aj podľa priemeru kolies. Najprv by ste mali mať predstavu, do akého terénu na bicykli budete jazdiť. Horské bicykle s priemerom kolies 29 palcov sa hodia skôr do ľahšieho či stredne náročného terénu sú vašou voľbou, ak meriate od 170 do 200 centimetrov. Kolesá s priemerom 27,5 palca majú podobné parametre ako tie 29-palcové, no sú vhodné pre ľudí s výškou od 140 do 180 centimetrov. No a horské bicykle s priemerom kolies 26 palcov sa využívajú na vykonávanie technických disciplín ako napríklad zjazd.

Zdroj obrázka:

inigocia / Shutterstock.com