3 tipy, ako si dobre zacvičiť aj v pohodlí domova

Nelákajú vás fitnescentrá, alebo si jednoducho najlepšie zacvičíte u seba doma, kde máte pri cvičení dostatočné súkromie a pohodu? Nie každého baví cvičiť v kolektíve fitnescentra na individuálnych či skupinových tréningoch. Aj doma si viete dobre zacvičiť zvlášť v prípade, ak ste si našli tréningy na doma prostredníctvom rôznych videí, ktoré kondiční tréneri zverejňujú na internete. Alebo ani nemusíte ísť podľa trénerov, pokiaľ sami najlepšie viete, aké cviky vaše telo potrebuje a aké vám najviac vyhovujú. Prinášame tri tipy, ako si doma dobre zacvičiť.

1. Činka a kettlebell

Základom nielen pre domáci fitness sú činky alebo kettlebell. Nie je to tak ako kedysi, že činky sa spájali prakticky so všetkými cvikmi a predstavovali synonymum slova fitness. Dnes je paleta rôznych cvikov oveľa pestrejšia a čoraz viac sa na cviky využíva aj vlastné telo. Ak si však chcete doma skutočne dobre zamakať, tak bez činky či kettlebellu to jednoducho nepôjde. Činky využijete nielen pri rôznych posilňovacích cvikoch na ruky. Slúžia aj ako závažie napríklad pri swingu, čiže cviku na chrbát, alebo pri výpadoch, ktoré zase posilňujú svalstvo na nohách. Vhodnou alternatívou k činke je zase kettlebell.

2. Hrazda

Hrazda rozdeľuje milovníkov fitness. Jedna skupina hrazdu miluje a vždy sa teší na zhyby či iné cviky, ktoré sa na hrazde dajú robiť, druhá skupina ju nenávidí. Bez ohľadu na to je hrazda veľmi účinná a pri cvikoch v tomto prípade zaberá naozaj celé telo. Navyše si ju viete doma veľmi jednoducho nainštalovať, stačí voľná stena a kúsok miesta. Aj pokiaľ hrazdu nemilujete, skúste si ju doma nainštalovať a sami zistíte, aké sú tieto cviky užitočné.

3. Trenažéry

Ďalšou klasikou pre domáci fitness sú trenažéry. Vybrať si môžete spomedzi bežeckých pásov, stacionárnych bicyklov, veslovacích trenažérov či rotopedov. V tomto prípade však odporúčame vyšší výkon v kratšom čase s väčším výdajom energie. Hodinka na stacionárnom bicykli nie je nutne zlá, no ak je v nízkom tempe, tak vás v cvičení ďaleko neposunie. Cviky na týchto strojoch odporúčame kombinovať s posilňovaním či s cvikmi s vlastným telom ako kliky, sed-ľah či drepy.

Zdroj obrázka:

ORION PRODUCTION / Shutterstock.com