Kvalitné tienenie sa postará o príjemnú klímu v dome

Horúce slnečné počasie sa bez kvalitného tienenia ľahko dostane dovnútra domu, interiér sa prehrieva a je potrebné zapnúť klimatizáciu. Tomuto sa dá však jednoducho zabrániť. Ako? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Tieniaca technika

Tieniaca technika ponúka viacero riešení. Zameriame sa na tie, ktoré vám okrem samotného tienenia prinesú aj iné výhody, ako sú zvuková izolácia, ochrana skla pred prehrievaním či možnosť regulácie tienenia.

Vonkajšie rolety

Ak hľadáte spôsob, ako miestnosť celkom zatieniť a navyše zvýšiť bezpečnosť vášho obydlia, sú tu vonkajšie rolety. Pre zvýšenie bezpečnosti postačí vonkajšie rolety doplniť o bezpečnostný zámok. Ich výhodou je výrazná termoregulačná schopnosť nielen v lete ale aj v zime, kedy zabraňujú úniku tepla z budovy. Poskytujú však o niečo nižšiu možnosť regulovania svetla ako žalúzie. Iste však oceníte ich schopnosť výrazne obmedziť prienik hluku z okolia.

Vonkajšie žalúzie

Moderná tieniaca technika ponúka bohatý výber možností, medzi ktorými nájdete aj exteriérové žalúzie. Aj týmto spôsobom chránite interiér pred prehriatím slnečnými lúčmi cez sklo okien a zime zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti okien. V porovnaní s vonkajšími roletami pri ich úplnom zatiahnutí je ich účinok o niečo nižší. Získate však výhodu lepšej regulácie svetelných podmienok v miestnosti. Mnohých od kúpy vonkajších roliet odrádzajú obavy z ich životnosti, tie však nie sú namieste. Vonkajšie žalúzie sú odolné voči korózii aj vplyvom počasia.

Screenové rolety

Ďalšou možnosťou sú screenové rolety. Aj tieto sa montujú na okná z vonkajšej strany a chránia sklo pred zohrievaním. Screenové rolety ponúkajú viacero výhod. Sú to dlhá životnosť, odolnosť voči poveternostným podmienkam a majú len minimálny vplyv na množstvo svetla v miestnosti. Pri ich úplnom zatiahnutí budete chránení pred horúčavou a dopadom slnečných lúčov a napriek tomu výborne uvidíte smerom von. Zvonku dovnútra však nebude vidno vôbec. Pri otvorenom okne vás ochránia tiež pred hmyzom.

Posedenie na terase za každého počasia

Radi by ste terasu využívali po celý deň a aj v prípade dažďa? Riešením sú zastrešené pergoly. Zastrešenie pergoly môže byť pomocou látky alebo hliníkových lamiel. Oba spôsoby sú dostatočne odolné voči vetru a dažďu či snehu. V prípade hliníkových lamiel je však potrebné počítať s vyššími vstupnými nákladmi. Bioklimatické pergoly s hliníkovými lamelami sa dajú doplniť o zvislé clony, ktoré celý priestor uzatvoria a terasu tak budete môcť využívať dokonca aj v zime. Postačí dokúpiť infražiariče na vyhrievanie priestoru.

Zdroj obrázka:Kateryna Kubitsa/Shutterstock.com