Ako na výber vhodného osvetlenia do interiéru?

Možnosti najnovších svetelných systémov sú pôsobivé. Umožňujú vám zmeniť priestor alebo prezentovať izbu rôznymi spôsobmi bez zložitého zásahu do konštrukcie a výmeny nábytku. Vytvárajú harmonické prostredie a dodávajú interiéru úplnosť a všestrannosť. V mnohých prípadoch sa starajú aj o našu psychickú pohodu a zdravie.

Nedostatočné osvetlenie, naopak, ovplyvňuje fungovanie vizuálneho aparátu, výkon, ľudskú psychiku, emocionálny stav, spôsobuje únavu centrálneho nervového systému, ktorá vzniká v dôsledku úsilia o rozpoznanie jasných alebo pochybných signálov.

Prečo je výber dobrého osvetlenia interiéru tak dôležitý?

Zistilo sa, že svetlo okrem poskytovania vizuálneho vnímania ovplyvňuje nervový opticko-vegetatívny systém, systém tvorby imunitnej obrany, rast a vývoj tela a viacero základných životných procesov, reguluje metabolizmus a odolnosť voči nepriaznivým environmentálnym faktorom.

Výberom vhodného osvetlenia tomu všetkému môžete predísť. Je však dôležité poznamenať, že pri predchádzaní týmto nehodám zohrávajú svoju úlohu nielen typy a úrovne osvetlenia, ale všetky ďalšie aspekty kvality svetelného systému. Ak ich podceníte a zariadite si interiér nedostatočným osvetlením, môžete mať problémy s adaptáciou, znížiť priestorovú viditeľnosť, pociťovať namáhanie očí, únavu a v krajných prípadoch nepríjemné bolesti hlavy.

Postupným čítaním článku ale zistíte, ako jednoducho to môžete pomocou vhodnej zvolenej lampy alebo iného typu osvetlenia všetko rýchlo zmeniť.

Do spálne vyberajte matné odtiene

Spálňa je relaxačná miestnosť, ktorá by mala mať pokojné a relaxačné svetlo. Nočné stolné svietidlo je potrebné predovšetkým ako zdroj svetla na čítanie alebo ako nočné svetlo v tme. Musí osvetľovať priestor a nie vaše oči.

Preto sa táto miestnosť stáva v dome jedinou, kde by malo byť hlavné svetlo aj to ďalšie tlmené. Naplánujte si preto niekoľko svetelných scenárov a rozhodnite sa, ktorý z nich je najlepší. Voľba musí byť vykonaná vopred, pretože elektroinštalačné práce sa vždy vykonávajú najlepšie počas hrubých opráv.

V obývacej izbe sa môžete s osvetlením „pohrať“

Jednou z najjednoduchších a najoptimálnejších možností je v tomto veľmi obľúbenom priestore zapustené osvetlenie vo forme moderných bodoviek. Zohľadnite ale pri ich rozmiestnení vzdialenosť od stien, skriniek a okien. Ideálne vo vzdialenosti najmenej 20 cm.

Vždy je ale lepšie, ak sa v tomto spoločensky významnom priestore nachádzajú aj ďalšie zdroje svetla. Napríklad stojaca lampa s kreslom alebo stolná lampa vedľa pohovky. Týmto spôsobom si môžete v miestnosti vytvoriť prostredie a navodiť atmosféru v závislosti od vašej nálady.

Najlepšie scenáre osvetlenia do kuchyne

Ak necháte v tejto miestnosti len jeden typ stropného osvetlenia, vytvoríte tienenie a vizuálne sa priestor zmenší. Aj tu je preto lepšie mať viacero zaujímavých scenárov osvetlenia a umiestniť vhodné zdroje svetla.

Po prvé, by ste mali myslieť na všeobecné osvetlenie, kde sa dajú opäť veľmi efektne využiť bodové modely. Po druhé, je veľmi dôležité aj osvetlenie pracovnej oblasti. Zaistíte si tým nielen pohodlie, ale aj bezpečnosť, pretože používanie ostrých „nástrojov“ je tu bežné.

Po tretie, nesmiete zabudnúť ani na osvetlenie jedálenskej časti. Výber je samozrejme na vás, ale lampa nad stolom vytvorí príjemnú a uvoľnenú atmosféru najlepšie. Ak využívate na stolovanie moderný bar, môžete nad ním zavesiť niekoľko svietidiel na dlhých kábloch, treba však zvoliť vhodné tienidlo a umiestniť ich v rovnakej vzdialenosti od seba.

Sila osvetlenia v kúpeľni

Pri plánovaní osvetlenia kúpeľne to nebudete mať jednoduché. Často ide o veľmi malé priestory bez okien, v ktorých potrebujeme pre svoj komfort čo najviac miesta a pohodlia. A práve vhodne zvolené osvetlenie je ideálnym spôsobom, ako môžete túto dôležitú miestnosť využiť bez obmedzení.

Vyberte si stropné osvetlenie, osvetlenie v oblasti umývadla, svetlo môžete rozdeliť aj nad toaletu a kúpeľňu alebo sprchovací kút. Ale pozor! Kúpeľňové osvetlenie by malo byť odolné proti vlhkosti a bezpečné pri prípadnom kontakte s vodou.

Kompenzovať nedostatok prirodzeného denného svetla sa často musí aj na chodbe. Nemenej dôležité sú aj originálne typy bezpečného osvetlenia do detskej izby. Vybrať si správnu lampu alebo svetlo musíte aj na základe veľkosti konkrétnej miestnosti a jej účelu.

Nebojte sa postupovať aj podľa najnovších módnych trendov, zvoliť si šetrné LED-ky, poradiť sa s profesionálmi a zvážiť aj psychologický aspekt osvetlenia. Spokojnosť bude potom určite na mieste.

Zdroj obrázka:

Cinematographer / Shutterstock.com