Aká bola siedma generácia konzol od Microsoftu?

Za siedmou generáciou tohto herného giganta stál Xbox 360. Kým v predaji by ste túto konzolu už ťažko našli, o nejakú dobu niečo podobné hrozí aj jej nástupcovi. Hráčsky svet totiž očakáva príchod deviatej generácie, než sa tak ale stane a zatieni súčasný model, zaspomínajme si na časy, keď bol novinkou na trhu práve Xbox 360 a delil sa o slávu s konkurenčným PlayStation 3.

Aj keď je táto konzola už dlhšie za zenitom a svoje najlepšie časy má dávno za sebou, hry na Xbox 360 nájdete aj v súčasnosti. Mnohí tak testujú funkčnosť tejto overenej klasiky a často na ňu nedajú dopustiť. Koniec výroby oznámila spoločnosť Microsoft v roku 2016, táto konzola mala tak zastúpenie takmer slušných desať rokov. Čo ale stálo za úspechom tejto siedmej generácie?

Očakávané vylepšenia

Vďaka pridanej mechanike bola jedinou konzolou, ktorá dokázala niečo, čo sa iným nepodarilo. Spustenie HD-DVD filmových titulov bolo prekvapivé a rozhodne doposiaľ nevídané. Do istej miery sa však dočkala aj určitej nepriazne a mnohí ju označujú za jednu z najviac poruchových konzol v histórii. Každý predchodca však mal svoje muchy a od toho tu boli rôzne vylepšenia. Práve tými sa snažili výrobcovia Xbox 360 vylepšiť a zatraktívniť siedmu generáciu, konzola Xbox 360 Premium E to len potvrdila. A rovnako cenená bola aj spätná kompatibilita, ktorá v prípade konkurenčného Sony dlho nevydržala.

Oživenie hier s technológiou Kinect

V konkurenčnom boji dokázala táto herná konzola osloviť aj tých najmladších. S technológiou Kinect si získala veľkú podporu a bola príjemným prekvapením pre rodiny s deťmi. Hranie hier bez obmedzovania sa ovládačom a riadiť ju svojím telom pôsobilo pomerne revolučne. Žiaľ, aj ten skončil s konzolou, no prednosť dostali oveľa špičkovejšie inovácie.

Možnosť predplatného

Služba Xbox Live sa dočkala svojej upgradovanej verzie hneď po príchode Xboxu 360 a opäť ponúkla rôzne možnosti interakcie. Vstup do online herných komunít, vytvorenie si osobitého hráčskeho profilu, digitálne zakúpenie hier a prístup do rôznych platforiem opäť mohol potešiť hráčov, ktorí sa rozhodli pre siedmu generáciu. Ak si zakúpite v súčasnosti prémiové Xbox Live Gold získate 4 herné tituly mesačne, z toho dve hry na Xbox 360, ktoré môžete hrať aj na novšom modeli vďaka spätnej kompatibilite.

Aj siedma generácia ponúkla niečo navyše oproti jej predchodcom a výrazne obstála proti svojmu konkurentovi. Skutočne bohatá knižnica kvalitných hier aj exkluzívnych či multiplatformových titulov rozhodne potešila a mnoho rokov sa mohla tešiť z úspechu.

Zdroj obrázka:

Sorapop Udomsri / Shutterstock.com