Ako podporiť vaše trávenie a zabudnúť na trápenie

Väčšina ľudí pri jedle na jeho trávenie nemyslí, radšej si vychutná chuť a pocit ľahkej radosti, ktorý vznikol po uspokojení hladu. Trávenie je ale veľmi zložitý proces, ktorého porušenia môžu vážne ovplyvniť naše zdravie. Aby sa predišlo takýmto problémom, je potrebné pochopiť, ako prebieha proces trávenia a ako sa dá zlepšiť. 

Enzýmy sú základ

Z vedeckého hľadiska je trávenie mechanickým a chemickým spracovaním potravín v gastrointestinálnom trakte. Všetky potraviny, ktoré konzumujeme, obsahujú živiny potrebné pre životne dôležité procesy: bielkoviny, uhľohydráty a tuky. Sú to hlavne veľké, komplexne vybudované molekuly, ktoré sa musia na trávenie rozložiť na jednoduché zložky.

Tráviace enzýmy alebo enzýmy sú také zložité zlúčeniny, ktoré pomáhajú stravu rozkladať, takže ju telo dokáže absorbovať a používať na metabolizmus a tvorbu energie bez veľkých problémov.

Naopak, nedostatok enzýmov alebo nedostatočný kontakt so zdravými potravinami vedie k zhoršenému tráveniu. Najznámejšími negatívnymi príznakmi potom sú nepríjemná plynatosť, pálenie záhy, zhoršenie kvality vlasov, pokožky a nechtov, nadúvanie, nevoľnosť a zvracanie. Poruchy funkčnej a organickej povahy sa môžu vyskytnúť v každej fáze tráviaceho procesu v tele.

Ako zlepšiť proces trávenia?


Predovšetkým je potrebné normalizovať výživu, ktorou zároveň dbáme na správnu podporu pečene. Mali by ste byť opatrní najmä pri potravinách s vysokým obsahom cukru: môžu spôsobiť silné zaťaženie glandulárnych orgánov produkujúcich enzýmy.

Príliš horúce a príliš studené jedlá dráždia hltan a žalúdočnú sliznicu. Prejedanie má tiež negatívny vplyv na trávenie. Strava by mala obsahovať jablká, banány, slivky a avokádo, ktoré zlepšujú črevnú motilitu (hybnosť). Večerať sa odporúča dve až tri hodiny pred spaním, aby si žalúdok mohol v noci odpočinúť.

Dehydratácia tiež narúša fungovanie všetkých systémov v tele, najmä tráviaci proces.

Druhým povinným bodom je odmietnutie zlých návykov: pohyblivý životný štýl tiež zlepšuje fungovanie gastrointestinálneho traktu.

Pomôcť môže aj zelerová šťava, ktorá zmierňuje zápchu a odvar z ľubovníka bodkovaného, ​​harmančeka, medovky a rebríka, ako aj medu, propolisu a aloe, ktoré zasa pomáhajú obnoviť ústnu sliznicu.

Samozrejme, vážne komplikácie s trávením konzultujte s lekárom. Pokiaľ ale budete dbať na dodržiavanie zdravých zásad, tvorba enzýmov a trávenie potravy bude bezproblémové.

Zdroj obrázka: Africa Studio/Shutterstock.com