Ako na výber tonerov do tlačiarne?

Keď príde čas na výber tlačiarne, len málo ľudí si vhodný model vyberá na základe náplne alebo tonera, bez ktorých by bola nefunkčná. Snažíme sa sústrediť pozornosť na rýchlosť tlače, jej pripojenie k wi-fi a jednoduché zdieľanie, no pritom zabúdame na najdôležitejší fakt, ktorý ovplyvňuje jej chod a všetky základné funkcie. 

Preto, ak si plánujete kúpiť toto multifunkčné zariadenie do domácnosti alebo novej kancelárie, mali by ste myslieť hlavne na jej náplň a dostupnosť náhradných tonerov, ktoré budete po čase určite potrebovať.

My vám v tom trochu poradíme a prezradíme, kde hľadať kvalitný a cenovo dostupný sortiment tohto druhu.

Rozhodujúce slovo pri hľadaní nových tonerov má typ tlačiarne

Základným princípom atramentovej tlače je nanášanie tekutého atramentu na papier a iné druhy materiálov. Mikroskopickými dýzami pohyblivej tlačovej hlavy kvapky atramentu dopadajú na papier a nasiaknu do jeho hornej vrstvy. Atramenty sa používajú ako atrament v kazetách alebo v špeciálnych nádobách, ktoré majú svoju kapacitu.

Pri laserovej tlačiarni ide v toneroch hlavne o špeciálny prášok. Laserový lúč vytvára na povrchu častí bubna laserovej tlačiarne elektrický náboj, do ktorého je priťahovaný tonerový prášok, ktorý pôsobí ako farba.

Aby sa toner na papieri udržal, počas tlače sa zahrieva špeciálna rúra na 200 stupňov a toner je na povrchu listu akoby upečený. Mimochodom, to je dôvod, prečo listy z laserovej tlačiarne vychádzajú teplé.

Ak sa ale základné náplne alebo toner v tlačiarni minie, budete ich potrebovať vymeniť. Viete, kde?

Vyberte si dobrého dodávateľa tonerov pre tlačiarne

Kazeta s laserovou tlačiarňou je obvykle navrhnutá pre 3 000 až 4 000 výtlačkov, prečo je veľmi vhodná a žiadaná najmä do kancelárie. Môžete ju však „natankovať“ raz alebo dvakrát, potom si budete musieť pravdepodobne kúpiť novú náplň do tlačiarne.

Veľmi podobne to funguje aj pri atramentových tlačiarniach, kde pre doplnenie chýbajúceho atramentu nemusíte navštevovať žiadny servis. Stačí si nájsť dobrého dodávateľa náplní na internete, objednať vhodný typ a po doručení pohodlne vymeniť. Moderné tlačiarne k tomuto úkonu nepotrebujú žiadneho špecialistu.

Originál alebo náhrada?

Pri kúpe novej tlačiarne vám budú predajcovia tvrdiť, že originálny toner je najlepšia voľba a cesta novej náplne. V mnohých prípadoch ale pritom iba zbytočne priplácate za značku a účinok kompatibilného tonera môže byť pritom úplne rovnaký.

Samozrejme, opäť to platí iba v prípadoch, ak si vyberiete certifikovaného a zákazníkmi overeného predajcu, ktorý vám poskytne totožnú kvalitu s oveľa nižšími nákladmi.

Myslite pri výbere tonera aj na to, že niekedy môže mať rozhodujúce slovo pri kvalite tlače často používaný papier a údržba tlačiarne. Všetko veľmi veľa faktorov, ktorých výsledným efektom je prvotriedna tlač, ktorú si môžete poistiť iba správnym výberom zariadenia a jeho doplnkov.

Zdroj obrázka: Pozdeyev Vitaly/Shutterstock.com