Čo vás vyjde lacnejšie: First moment dovolenka alebo last minute?

Plánujete a kupujete letnú dovolenku už v januári? Možno robíte chybu a stačilo by vám pozrieť si ponuku cestoviek až tesne pred sezónou, prípadne priamo počas nej.

Ako first moment tak aj last minute zájazdy majú svoje výhody aj nevýhody a každá kategória je určená inému typu dovolenkára. Ak chcete vedieť, ktorý variant je vhodnejší práve pre vás, čítajte ďalej.


First moment sa oplatí rodinám a väčším skupinám

Ako už názov napovedá, first moment je prvou vlnou ponúk na dovolenky. V katalógoch cestovných kancelárií sa takéto zájazdy objavia väčšinou už koncom roka, prípadne hneď po novom roku, hoci dátum vycestovania je až v letnej sezóne. Všetko má svoje opodstatnenie.

V prvom rade, ponuka first moment dovoleniek je veľmi široká. Tým, že väčšina ľudí si ešte nerezervovala letenky a hotely, je si naozaj z čoho vyberať. To ocenia nielen tí, čo chcú mať izbu s výhľadom, ale predovšetkým rodiny s deťmi, ktoré chcú byť ubytované v rodinných izbách. Tých majú hotely len niekoľko, a preto sa rýchlo vypredajú. Väčšie skupiny, ktoré chcú byť ubytované v jednom hoteli, tiež ocenia väčšiu dostupnosť izieb.




Komfort výberu je naozaj dôležitý, ak sa nechcete tiesniť v najmenšej izbietke na prízemí. Nehovoriac o tom, že si môžete vybrať z veľkého množstva lákavých destinácií a termínov.

Často platí, že rodiny a väčšie skupiny dovolenkujúcich majú pri včasnej rezervácií lepšiu cenu, prípadne získajú iné atraktívne výhody. Napríklad ubytovanie detí úplne zdarma, bezplatné parkovanie v areáli, či rôzne vstupy a výlety v pôvodnej sume.  



Tento typ zájazdov je vhodný aj pre tých, ktorí vopred vedia, kedy dostanú dovolenku. Človek sa začiatkom roka dohodne so šéfom a kolegami a je to.

Na druhej strane je tu riziko ochorenia, zlého počasia, prípadne iných nepredvídateľných skutočností, ktoré sa od kúpy zájazdu ku dňu vycestovania môžu vyskytnúť.

Nemenej dôležitá je skutočnosť, že vo väčšine prípadov stačí na začiatku zaplatiť zálohu za pobyt a zvyšok až tesne pred odjazdom. To je vítané predovšetkým po sviatkoch, kedy sa väčšina ľudí poriadne buchne po peňaženke. First moment je teda zvyčajne šetrnejší k rodinnému rozpočtu, resp. platíte za dovolenku po častiach.

Tip na článok: Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny (cestovanie.sme.sk)

Last minute praje flexibilným a aktívnym

Na opačnom póle stoja last minute dovolenky. Jednoducho si v lete kúpite zájazd a o pár dní odlietate. Takto si môžete dovolenku dopriať v podstate hocikedy, no sú tu isté mantinely, ktorým sa pri výbere nevyhnete.

Tým, že vyberáte v podstate na poslednú chvíľu, ponuka je už o čosi chudobnejšia, než v značnom predstihu. Na druhej strane to je vykompenzované výhodnými cenami, ktoré sú veľmi často o poznanie nižšie než pri first moment dovolenkách. Táto alternatíva teda praje tým, ktorým až tak nezáleží, kam poletia a vedia si voľno vybaviť v podstate hocikedy, aj na poslednú chvíľu.

Užšia ponuka však znamená menej stresu pri plánovaní a výbere, keďže toho k dispozícií nemáte už tak veľa. Opäť teda výhoda pre flexibilnejších, ktorí nie sú takí nároční a iba chcú spoznávať nepoznané, prípadne si oddýchnuť od rutiny a stereotypu každodenného života.


Pri last minute zájazdoch sa nedá spoliehať na veľmi bohatý výber ubytovacích zariadení. To znamená, že s veľkými rodinnými izbami a krásnymi výhľadmi sa v podstate môže človek rozlúčiť, aj keď výnimky sa nájdu. To však určite nebude vadiť aktívnym a rozlietaným jedincom, ktorí na hoteli aj tak trávia minimum času a radšej spoznávajú kultúru a život mimo neho.

V neposlednom rade platí, že čím bližšie k dátumu vycestovania sa rozhodujete, tým máte lepší prehľad o počasí v destinácii. Nehovoriac o vašom aktuálnom zdravotnom stave, bezpečnostnej situácii v letovisku či iných faktoroch, ktoré je v niekoľkomesačnom predstihu veľmi náročné odhadnúť či ovplyvniť.


Oba varianty majú svoje pre a proti. Ponuka cestovných kancelárií je dnes mimoriadne štedrá a človek si tak oddych môže užiť prakticky kedykoľvek. Je teda už len na vás, ktorou cestou sa vydáte.