6 najčastejších chýb, ktoré spôsobujú dopravné nehody. Ako sa im vyhnúť?

Dopravné nehody sú nepríjemnými a veľmi nebezpečnými situáciami, do ktorých sa nechce dostať snáď žiaden človek. Aj ten najlepší vodič sa však v takejto situácií ocitnúť môže. Je preto dobré vedieť, s ktorými najčastejšími chybami sa dopravné nehody spájajú a ako sa im vyhnúť.

Niektoré dopravné nehody sa stanú z dôvodov, ktoré ovplyvniť nemôžeme. Na iných sa zas podpíšu úplne bežné a školácke chyby, ktorým by sa mal vyvarovať každý dobrý vodič. Na to, aby ste sa im mohli vyvarovať aj vy, ich musíte poznať. Toto je 6 najčastejších chýb, ktoré spôsobujú dopravné nehody.  

Nepozornosť


Prvá chyba je jednou z tých najčastejších. Už v autoškole inštruktori svojich žiakov učia, že vodič musí byť ten, ktorý vie predpovedať situáciu. V tom prípade je dôležité neustále svet okolo seba pozorovať a sledovať. Je jedno či ide o mesto alebo dedinu. Nikdy neviete, kto vám môže skočiť do cesty alebo čo sa môže stať.

Nadmerná rýchlosť

Asi nikoho neprekvapí, keď sa v zozname najčastejších chýb spojených s dopravnými nehodami, objaví aj nadmerná rýchlosť. Tento problém postihuje mnohých vodičov. Aj tí najlepší majú často problém ovládať auto, ktoré sa rúti vysokou rýchlosťou.

Štatistiky nepovolia a tvrdo diktujú: Čím rýchlejšia jazda, tým pomalšie reakcie. Čím rýchlejšia jazda, tým dlhšia brzdná dráha. Myslite na to, keď najbližšie pôjdete vysokou rýchlosťou.

Dôležitá je aj bezpečná vzdialenosť


Pamätáte si, keď sa na vás naposledy niekto autom lepil? Okrem toho, že to bolo veľmi nepríjemné, to bolo aj veľmi nebezpečné. Pred auto, na ktorom ste doslova “nalepení”, nevidíte. Preto neviete, čo sa vpredu deje. Ak bude musieť auto pred vami náhodou rýchlo zastaviť, nestihnete si to všimnúť dostatočne rýchlo na to, aby ste okamžite zabrzdili aj vy.

Všeobecná bezpečná vzdialenosť medzi jednotlivými autami, ktorá sa dá aplikovať za každej situácie, neexistuje. Dôležité je vypočítať ju. Do výpočtu musíte zahrnúť aj reakčnú dráhu. Touto dráhou sa myslí vzdialenosť, ktorú auto prejde v priebehu doby, kým vodič stihne zareagovať.

Takáto vzdialenosť sa môže počítať veľmi ťažko, pretože sa zohľadňuje ako rýchlosť vozidla, tak aj samotný vodič. Únava, vyčerpanie alebo len nepozornosť často reakčnú dráhu predlžujú. Preto sa od ostatných vozidiel držte v dostatočnej vzdialenosti na to, aby ste stihli čo najrýchlejšie zareagovať, ak by sa niečo stalo.

Nesprávne pneumatiky


Tu platí jediné pravidlo: Pri výbere pneumatík sa nešetrí . Treba myslieť na to, že je to investícia na niekoľko sezón. Lacné pneumatiky na rozdiel od kvalitných nespĺňajú základné požiadavky na bezpečnosť.

Počasie hrá v dopravných nehodách často dôležitú rolu a to najmä počas zimy. Auto sa zo sekundy na sekundu môže stať nekontrolovateľným. K dopravnej nehode tak môže prísť veľmi jednoducho. Nikdy teda nezabúdajte na správny výber zimných pneumatík.

Prečo je dôležité používať zimné pneumatiky ?

  1. Behúňová zmes zimných pneumatík je mäkšia, a preto zabezpečí zvýšenú priľnavosť pri nízkych teplotách, a to najmä na zľadovatenom povrchu.

  2. Dezén zimnej pneumatiky má posilnené záberové vlastnosti narozdiel od letnej pneumatiky, pre zabezpečenie dobrej brodivosti na zasneženom povrchu. Oceníte to najmä pri jazde na kašovitom snehu či jazde na ľade.

  3. Používaním zimných pneumatík predĺžite životnosť letných pneumatík.

  4. Zimné pneumatiky sú už dostatočne komfortné a tiché ako letné pneumatiky. Počas niekoľkých rokov prešli viacerými inováciami, preto už neplatí že zimné pneumatiky sú počas jazdy hlučnejšie a znižujú tým komfort vašej jazdy.

  5. Zimné podmienky (pod +7 °C) si vyžadujú kvalitné zimné pneumatiky a to najmä kvôli vyššej účinnosťi ktorá je potrebná pri jazdena mokrej vozovke - zlepšený brzdný účinok, akceleráciu a stabilitu v zákrutách.

  6. Životnosť pätiek zimných aj letných pneumatík výrazne predĺži používanie dvoch sád diskov (hliníkové v lete + užšie a menšie plechové v zime).



Prečo nepoužívať celoročne zimné pneumatiky?

  1. Handling na suchom povrchu - zníženie ovládateľnosti pri vyšších rýchlostiach - pri agresívnejšom štýle nebezpečenstvo dopravnej nehody.

  2. Zimné pneumatiky môžu mať pri vyšších teplotách dlhšiu brzdnú dráhu až o 20% oproti letným pneumatikám.

  3. Zimné pneumatiky majú v lete nižšiu priľnavosť a tiež sú kvôli výraznému lamelovaného typu dezénu podstatne hlučnejšie, preto znižujú komfort vašej jazdy.

  4. Väčšia spotreba pohonných látok- kvôli mäkkosti zimnej zmesi dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu dezénu.

  5. Pri opotrebovaní dezénu na zimnej pneumatike na úroveň 3-4 mm výrazne klesne bezpečnosť v zimnej prevádzke. Takáto hĺbka dezénu zapríčiní zníženie záberových a adhéznych vlastností.


Pri výbere pneumatík si zvážte riziká , pretože jazda v zime a v lete prináša so sebou rozdielne dopravné situácie. Určite sa neoplatí šetriť na pneumatikách pre vaše vozidlo. Zvážte si pre aký typ auta , značku, klimatické podmienky, skúsenosti vodiča , spôsob jazdy si pneumatiky vyberáte. Neváhajte sa poradiť aj s konkrétnym predajcom pneumatík o ktoré máte záujem.

Nesprávne vyhýbanie sa

Obchádzanie prekážok či obiehanie iných áut je potrebné robiť správne. Len vtedy nedôjde k žiadnej nehode či iným problémom. Ak obchádzate určitú prekážku, buďte si istí, že ste od nej dostatočne vzdialení. Rovnako to platí aj pri obchádzaní áut.

Alkohol za volantom



A poslednou, najčastejšou chybou je alkohol za volantom. V tomto prípade sa už nevylučujú ani drogy. Nie každý vodič má dostatočnú guráž sadnúť si za volant po tom, čo práve dopil nejaký alkoholický nápoj. Mnohí sami dobre vedia, že takýto stav sa spolu so šoférovaním vylučuje a môže dôjsť k nešťastiu. Vyhýbajte sa preto šoférovaniu po tom, ako ste pili. Nemusí sa vám to vyplatiť.