Ako na bolesti chrbta a krčnej chrbtice

Bolí vás chrbát alebo krčná chrbtica či šija? Poradíme vám, ako bolesti predísť a ak už vás to bolí, ako sa jej zbaviť.





  1. Veľa ľudí má skúsenosť s bolesťou chrbta či krčnej chrbtice. Táto bolesť býva najčastejšie spôsobená nesprávnou polohou tela pri zdĺhavom sedení za počítačom či pracovným stolom alebo hodinami strávenými za volantom auta.



  1. Za krkom vás často začne bolieť, keď si natiahnete sval, prípadne stavce stlačia nerv vychádzajúci z miechy. Takisto preťaženie svalu, keď strávite hodiny za počítačom alebo so smartfónom v ruke, spôsobí svalové napätie a bolesť. Svaly krku namáha aj dlhotrvajúce čítanie v posteli, prudké zaťatie zubov či náhle otočenie hlavy dozadu.



  1. Pri chorobe nazývanej osteoartritída sa zhoršuje stav chrupaviek medzi stavcami. Môžu sa vytvoriť kostné výrastky, ostrohy, ktoré ovplyvňujú pohyb kĺbov a spôsobujú bolesť. Navyše vysunuté stavce alebo kostné ostrohy v stavcoch na krku môžu tlačiť na nervy oddeľujúce sa od miechy. Vtedy človek pociťuje ostrú bolesť.



  1. Bolesť chrbta máva na svedomí aj stres. V strese sa svaly chrbta podvedome stiahnu. Zatlačia tým na chrupavky a stavce. Ak sa tu nachádza nejaké poškodenie, tento tlak vyvolá bolesť, ktorá ústúpi až s postupným uvoľnením svalov.



  1. Keď sa chcete zbaviť bolesti chrbta, mali by ste urobiť niekoľko jednoduchých zmien vo svojej každodennej rutine.



  1. Ak dlho šoférujete alebo celé hodiny sedíte pri pracovnom stole, vstaňte a prejdite sa. Ponaťahujte si krk a ramená, opatrne otáčajte hlavou. Jemne si premasírujte plecia. Nerobte prudké pohyby - stuhnuté svaly sa ľahko poškodia.



  1. Upravte si pracovné miesto tak, aby bol monitor na úrovni očí. Obstarajte si stoličku s opierkami na ruky. Existujú aj špeciálne stoličky, ktoré imitujú sedenie na fitlopte a tým posilňujú svaly chrbta.



  1. Ak máte plné ruky a telefonujete, nedržte telefón medzi uchom a ramenom. Použite radšej hlasitý odposluch alebo headset.



  1. Nenoste na ramene ťažké kabelky, prípadne iné ťažké tašky. Ich váha vychyľuje os chrbtice do strany a namáha aj svaly krku.



  1. Štandardná domáca liečba zahŕňa voľne dostupné lieky proti bolesti ako je Panadol alebo Ibuprofen. Ďalej je to aplikácia chladu – napríklad ľad vo vrecúšku, zabalený v uteráku. Prikladajte na boľavé miesto niekoľkokrát denne po 5 minút. Ďalším spôsobom je aplikácia tepla niekoľkokrát denne, napríklad vyhrievacou podložkou na nízkej teplote.



  1. Pomôže vám aj liečba pomocou protizápalových prostriedkov, ako napríklad minerálna voda či liečivé bahno. Dosahujú vynikajúce liečivé účinky pri zmierňovaní bolesti a zlepšovaní pohyblivosti. 

Telo prijíma prírodné liečivé zdroje, fyzickú terapiu a fyzioterapiu lepšie ako umelé látky na odstránenie bolesti. Táto terapia, hoci časovo náročnejšia, prinesie výsledok v podobe dlhotrvajúcej úľavy od bolestí.



  1. Pokúste sa spať v správnej polohe. Hlava, krk a telo by mali byť v jednej rovine. Príliš mäkký matrac spôsobí prehnutie chrbta i krku.Takisto nesprávny vankúš spôsobí, že krčná chrbtica a celý krk sú celú noc bez opory. Preto buď používajte vankúš z pamäťovej peny, ktorý sa okolo krku vytvaruje a poskytne mu oporu, alebo si pod krk podsuňte malý vankúšik. Ak to zvládnete, skúste spať na chrbte so stehnami podloženými vankúšmi. Takto odľahčíte svaly chrbta.



  1. Ak bolesť pretrváva viac ako tri týždne, je čas navštíviť lekára. Do odbornej ambulancie by ste mali zamieriť aj v prípade, že bolesť chrbta a šije spôsobil úraz.



  1. Pri návšteve špecializovaného pracoviska lekár urobí anamnézu a vyšetrí vás. Skontroluje citlivosť, necitlivosť a svalovú slabosť, ako aj to, ako ďaleko môžete pohnúť hlavou dopredu, dozadu a zo strany na stranu. V prípade potreby budú využité niektoré zo zobrazovacích testov na získanie lepšieho obrazu o príčine bolestí chrbta alebo krku.



  1. Rada na záver: Ak trpíte bolesťami chrbtice alebo inej časti pohybovej sústavy vyskúšajte prírodné liečebné procedúry v Piešťanoch , ktoré sú obzvlášť účinné na zlepšovanie pohyblivosti a zmierňovanie fyzickej bolesti a napätia.