Vyberáte podlahu? Predstavujeme vám vinyl a laminát

Na trhu nájdete širokú ponuku podláh z rôznych materiálov. Pre laika môže byť preto ťažké vybrať najvhodnejšiu z nich. Pre uľahčenie vášho výberu vám prezradíme, aké sú vlastnosti, prednosti a nedostatky vinylových a laminátových podláh.

Vinylové podlahy


Vinylové podlahy sa vyrábajú zo syntetického materiálu. Výhodou tejto podlahy je rozmanitosť dizajnov, ktoré sú na pohľad na nerozoznanie od rôznych dekorov dreva. Získate tak esteticky veľmi pekne pôsobiace riešenie za oveľa nižšiu cenu v porovnaní s drevenými podlahami.

Pri každodennom používaní vás osloví jej mäkkosť a nízka hlučnosť. Vinylové podlahy sú tiež odolné voči vode a jednoducho sa čistia. Keďže tento materiál výborne vedie teplo, je vhodný aj na podlahové kúrenie.

Výber vinylovej podlahy zvážte, ak máte doma domácich miláčikov s pazúrmi. Tento materiál je totiž menej odolný voči poškriabaniu. Opatrnosť sa odporúča aj pri pokladaní. Túto činnosť je lepšie zveriť do rúk odborníkov. Povrch pod podlahou musí byť dokonale rovný a hladký. Výhodou je však rýchla a jednoduchá výmena. Poškodený diel sa dá vybrať a nalepí sa nový.

Laminátová podlaha


Laminátová podlaha sa vyrába v dizajnoch dreva, keramiky a kameňa. Na trhu ju nájdete aj pod názvom plávajúca podlaha. Skladá sa z niekoľkých vrstiev. Najväčšiu časť tvorí drevovláknitá doska. Na nej sa nachádza dekoračný papier a ochranná vrstva. Najspodnejšia časť podlahy je tvorená vrstvou, ktorá bráni vniknutiu vlhkosti.

Výhodou tohto typu podlahy je vyššia odolnosť. Gazdinky iste ocenia aj jej jednoduché čistenie. Laminátová podlaha nezachytáva prach. Môžete ju vysávať aj umývať navlhčeným mopom. Laminátová podlaha vás poteší tiež svojou cenou a jednoduchým pokladaním. Aj tento materiál je možné pre jeho schopnosť viesť teplo kombinovať s podlahovým kúrením.

Laminátová podlaha je vhodná do miestností bez zvýšenej vlhkosti. Pri dlhšom namočení sa znehodnotí. Preto nie je dobrou voľbou do kuchyne alebo kúpeľne. Nevýhodou môže byť aj vyššia hlučnosť.