Ako získať vodičské oprávnenie, ak ste trémista

Každá jedna skúška v živote nás posúva na inú úroveň, no nie všetci sa tešíme z podmienok, ktoré počas preverovania konkrétnych schopností a zručností vznikajú. Pre ľudí, ktorí berú všetky situácie vážne a majú potom trému, môže byť zvládanie týchto situácií stresujúce. V autoškole, kde sú dôležité rýchle reakcie, schopnosť predvídať situáciu a mať oči na stopkách, to ale môže byť pre mnohých z nás potom ťažké. My vám to trochu uľahčíme.

Veľkou skúškou našej rozvahy je zachovať si múdrosť a chladnú hlavu i vo chvíľach bláznenia.“

(Baltasar Gracián)

Vyberte si najlepšiu autoškolu vo vašom regióne

Ideálne, čo najmenej vzdialenú od vášho bydliska, pretože termín skúšobnej jazdy a čas môžu byť rôzne a vám by inak dlhá cesta na stanovené miesto mohla spôsobiť meškanie. Prísť neskoro je znak neúcty, čo si môže váš školiteľ vysvetliť po svojom.

Spolu s lokalitou berte pri výbere ohľad aj na kvalitu a dobré referencie vami zvolenej a najlepšej autoškoly. Čím viac dobrých skúseností a spätnej väzby, tým lepšie.

No a samozrejme, dôležitá je aj cena, za ktorú tento kurz môžete absolvovať. Často ide o skúšku ľudí v mladom veku, ktorí môžu mať hlbšie do kapsy a vysoké ceny kurzov ich môžu odradiť. V mnohých prípadoch sa však práve cena odvíja od postupu výučby a vybavenia vozového parku.

Zabudnite na strach z kondičných jázd

Po tom, čo má študent všeobecné teoretické vedomosti o pravidlách týkajúcich sa automobilov a premávky, pokračuje v ďalšej fáze výcviku v autoškole - precvičenie na špeciálnych dráhach, trenažéroch a priamo na ceste.

Samozrejme, neznamená to, že tu snaha osvojiť si teóriu nekončí. Jednoducho by vás mala sprevádzať paralelne s praxou až do ukončenia celej skúšky. To znamená, že ako dobre si osvojíte poznatky z kníh, tak dobre potom zvládnete aj kondičné jazdy v Bratislave.

Čo by ste mali vedieť?

Prvá vec, ktorú sa vás budú snažiť v autoškole na praktických cvičeniach naučiť je to, ako sa dostať do auta, čo treba urobiť pred prvým naštartovaním motora, ako sa pozerať do zrkadiel, ako naštartovať motor, na čo sú pedále a radiaca páka, čo je na prístrojovej doske a tak ďalej.

Potom využijete svoje počiatočné vodičské schopnosti, štart a stop, zákruty a zmeny prevodových stupňov. Nikdy však nemajte strach, pretože aj ľudia, ktorí vás budú školiť sa to niekde museli naučiť.