Ako si vybrať kvalitné pracovné oblečenie, v ktorom vám pôjde práca od ruky

Bez ideálnych pracovných podmienok sa dnes nezaobídeme. Ovplyvňujú náš výkon a zaisťujú plnenie cieľov zamestnávateľa a celej spoločnosti. Patria k faktorom, ktoré podporujú vašu motiváciu a snahu dostať sa k cieľu alebo splniť úlohu bez následkov na zdraví. Vybrať si ale vhodný pracovný odev nie je jednoduché. Potrebujete pritom zvážiť niekoľko dôležitých vecí, s ktorými vás teraz trochu oboznámime. 


Pozrieme sa na vhodné pracovné mikiny a tričká, v ktorých sa vám bude pracovať oveľa lepšie a plniť ciele spoločnosti bez najmenších prekážok. 

Faktory správneho výberu vhodného pracovného oblečenia


Veľmi dôležitým a základným kritériom výberu vhodného pracovného oblečenia je samozrejme druh práce a miesto jej výkonu. Ak sa pre výkon svojej práce musíte pohybovať v exteriéri, mali by ste (najmä v zimných mesiacoch) myslieť na dostatočne hrubé vrstvy.


Ale pozor! Čím viac vrstiev oblečenia na sebe máte, tým horší bude váš pohyb a manipulácia so strojmi a potrebnými zariadeniami. Preto je dobré si vybrať radšej jednu kvalitnú pracovnú mikinu z tých najlepších materiálov, ako sa vrstviť a znemožniť si tým pohyb.


V závislosti od miesta výkonu sú dôležité aj podmienky v interiéri. Ak nemáte zaistenú optimálnu klímu a svetlo, o plnohodnotnom výkone môže váš zamestnávateľ len snívať.


Týmto podmienkam by malo byť prispôsobené aj vaše oblečenie, aby ste sa zbytočne nepotili a necítili nepohodlne. V tomto prípade by bolo možno vhodné ľahšie, no rovnako pohodlné pracovné tričko.


Ďalším kritériom správneho výberu oblečenia je materiál s ktorým pracujete. Pri práci so škodlivými látkami musí byť vaše oblečenie odolné a chrániť telo pred vznikom nebezpečných situácií, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie a život.


Najdôležitejšia vec je teda odolnosť voči vonkajším vplyvom a vysoká úroveň ochrany pri práci v náročných alebo špecifických podmienkach.


Vo všeobecnosti zhrnuté, za najdôležitejšie vlastnosti pracovných odevov môžeme teda považovať:


  • Odolnosť proti oderu (kvalitná látka, odolné švy);

  • Ochrana pred chladom (Extra izolácia);

  • Odolnosť proti vlhkosti (špeciálne tkaniny, impregnácia);

  • Požiarna odolnosť (vysokokvalitná impregnácia, špeciálne tkaniny);

  • Vzhľad (reflexné prvky, svetlé farby, zaujímavý dizajn).


Na čo si dávať pozor pri výbere pracovného oblečenia?


Aj tu by ste mali zvážiť niekoľko dôležitých detailov. V prvom rade je to samotný materiál oblečenia. Mal by byť pevnejší a pokiaľ možno aj odolnejší voči väčšej záťaži. Pre prácu v exteriéri sa hodia nepremokavé a vzdušné materiály s dobrými tepelno izolačnými vlastnosťami. Nič by sa nestalo, ak by mal použitý materiál certifikát kvality a bezpečnosti.


Po druhé by ste mali sledovať spracovanie pracovného odevu. Znamená to skontrolovať si kvalitu šitia a strihu. Švy by mali byť odolné a pevné a neprekážať vám pri pohybe v práci.


Čistý vzhľad pracovných odevov je rovnako dôležitý. A nakoniec pomer ceny a funkcie takýchto pracovných doplnkov, bez ktorých by ste svoju prácu nemohli vykonávať.