Zdravá a bezpečná detská izba. Na čo všetko treba myslieť pri jej zariaďovaní?

Najprv je pre nich oázou bezpečia detská postieľka či manželská posteľ, no s pribúdajúcimi rokmi zatúžia po vlastnom priestore. Ako zariadiť detskú izbu, aby bola bezpečná a zdravá?


Zdroj foto: unsplash.com, Allen Taylor


Nábytok

Odborníci odporúčajú voliť do detskej izby zdravotne nezávadný a ekologický nábytok z dreva. Výbornou voľbou je napríklad borovica ošetrená prírodným ekolakom. Základný materiál, ktorým je drevo, môže byť doplnený o plastové či textilné časti.

Záleží vám na zdraví vašich ratolestí? Potom sa oblúkom vyhnite nábytku z drevotriesky, o ktorom je známe, že nebezpečný formaldehyd sa z neho uvoľňuje aj niekoľko rokov. Takisto čalúnený nábytok je častou príčinou alergií či bolestí pohybového aparátu. Značné nebezpečenstvo predstavuje aj nábytok so sklenenými časťami. Ak sa mu neviete vyhnúť, rozhodne použite bezpečnostnú fóliu na sklo.

Veľa o kvalite nábytku do detskej izby napovedia úchyty na skrinkách. Mali by byť oblé, poprípade obalené mäkkou gumou. Pre najmenších sú stvorené detské nábytkové zostavy s vyrezanými otvormi namiesto úchytiek, ktoré slúžia na bezpečné otvorenie skrinky či zásuvky. Poznávacím znakom precízne spracovaného detského nábytku sú aj zaoblené rohy a skryté kovania a skrutky. Nebezpečenstvo v podobe ostrých rohov možno dodatočne eliminovať použitím ochranných plastových krytiek.

Pri umiestňovaní detského nábytku je vhodné dbať na to, aby bol pevne pripevnený k stene. To znamená tak, aby dieťa v zápale hry na seba nejakú časť nábytku neprevrhlo. Tiež je dobré vyhnúť sa umiestneniu poličky priamo nad detskú posteľ. Pre menšie deti sú vhodné detské postele so zábranou. Ak posteľ zábranu nemá, riešením je napríklad teleskopická zábrana s nastaviteľnou dĺžkou.

Podlaha

Časy, keď v detských izbách kraľovali veľkoplošné koberce, sú, našťastie, preč, pretože boli liahňou roztočov a alergénov. Dnes sú v obľube podlahy v drevenom prevedení, aj keď sú cenovo náročnejšie. Avšak teplé prostredie a príjemný došľap sú v tomto prípade na nezaplatenie.

Výbornou voľbou je aj ľahko udržiavateľný a hypoalergénny korok alebo antiseptický a antibakteriálny bambus. Nič nepokazíte ani linoleom či marmoleom stvoreným do detskej izby alergika či dieťaťa s oslabenou imunitou.

Ak máte nutkanie umiestniť do detskej izby koberec, pre staršie deti je vhodnou voľbou mäkký kusový koberec z vlny alebo juty, ktorý je antialergický. Bezpečnosť kusového koberca zvýšite použitím protišmykovej podložky. Menším deťom ulahodíte napríklad tým, že na zem umiestnite kvalitnú penovú podložku s nejakým detským motívom.

Dvere

V prípade, že v celom byte alebo dome máte klasické krídlové dvere, je vhodné použiť detské dverové zarážky, ktoré zabránia prípadným nepríjemným úrazom. Dočasným riešením, hlavne pre menšie deti, môžu byť posuvné alebo zhrňovacie (zalamovacie) dvere.


Zdroj foto: unsplash.com, Mathilde Merlin


Osvetlenie

Čo sa týka osvetlenia, svietidlá do detskej izby by mali byť pripevnené k stene a ideálne na mieste, kde vaša ratolesť nedočiahne. Keďže veľa detí sa bojí tmy, nemali by ste zabúdať ani na praktickú nočnú lampu. 

Výbornou voľbou môže byť nočné LED svetielko v tvare obľúbenej rozprávkovej postavičky, ktoré bude jemne svietiť po celú noc a odoženie všetky strašidlá. Naopak, úplne nevhodné sú nočné lampy s visiacim káblom. Čo sa týka zásuviek, je potrebné vybaviť ich detskými záslepkami.

Okná

Okná v detskej izbe by mali byť zabezpečené tak, aby ich dieťa neotvorilo. Odmontovanie kľučky nie je veľmi praktické, preto je lepšie do detskej izby vopred zvoliť  bezpečnostné kovanie, poprípade použiť bezpečnostnú poistku na okná.