Kúpeľňa a vodný kameň k sebe nepatria. Zatočte s ním raz a navždy

Sotva vyleštíte všetky povrchy a batérie, už je zase tam. Vodný kameň trápi nejednu domácnosť a najviac trpia kúpeľne. Ak nebudete kameň pravidelne odstraňovať, narobí nepríjemné škody nielen z hľadiska estetiky. Znižuje napríklad aj účinnosť pracích a čistiacich prostriedkov. Zistite, ako sa ho efektívne a trvalo zbaviť.

Charakteristické biele mapy, ktoré vodný kameň vytvára, sú tŕňom v oku asi všetkých gazdiniek. Nevzhľadný nános je výsledkom kombinácie tvrdej vody, konkrétne nedostatočne rozpusteného vápnika a horčíka, a teplotných zmien. Práve z tohto dôvodu najviac trpia vodovodné batérie (kuchynské, vaňové, sprchové aj umývadlové), drezy, vane a WC misy.


V prípade vodného kameňa bohužiaľ platí príslovie „Nie je všetko zlato, čo sa blyští.” S vyleštenou kanvicou ani nablýskaným záchodom zďaleka nemáte vyhraté. Len skúste odobrať veko nádržky kombinovaného WC a rýchlo pochopíte, že pre vodný kameň nie je nič sväté. Neúprosne sa usadzuje na všetkom, s čím príde do styku – na trubkách, nádržkách a aj hadiciach.

Odporcovia chémie ocenia babské rady


V prvom rade si overte, či vôbec môžete „prírodné” suroviny použiť práve na vaše umývadlá, batérie alebo toalety. Kyselina octová, ktorá patrí medzi najčastejšie vyhľadávaných pomocníkov, je totiž pomerne agresívna a môže povrchy poškodiť. Zároveň musíte byť v tomto prípade dôslední. Ocot, kyselina citrónová alebo jedlá sóda dokážu pomôcť pri akútnych problémoch, z dlhodobého hľadiska však vaše problémy nevyriešia. Ich aplikáciu musíte pravidelne opakovať. A to na povrchu, aj vnútri.



Spoľahnite sa na preverené prostriedky


Ako to už býva, prevencia je základom úspechu. Ak sa budete o svoju kúpeľňu pravidelne starať, výrazne si pomôžete. Keď už rady našich babičiek nezaberajú, je treba siahnuť po vhodnom ošetrujúcom prostriedku, ktorý vašim umývadlám, toaletám a vodovodnými batériám vráti stratený lesk.


Zabudnite na klasické čistiace prostriedky. V tomto prípade budete potrebovať niečo špeciálne. Na trhu nájdete prípravky, vďaka ktorým kameň nielen odstránite, ale aj čiastočne zabránite tomu, aby sa usadzoval. Ideálnou voľbou je napríklad NANO pena vhodná pre celú kúpeľňu. Nielenže čistí, zároveň aj povrch impregnuje. Vďaka tomu, že využíva princíp nanotechnológie, dokáže vaše batérie ochrániť pred kameňom, nečistotami alebo aj odtlačkami prstov až na niekoľko týždňov. Podobne účinný je aj prípravok GROHE Grohclean. Ten je ideálny pre údržbu batérií. Pre váš sprchový kút využite kombináciu čističa TOP COMFORT a PRO COMFORT. Jeden čistí, druhý zase účinne bráni usadzovaniu vodného kameňa.


Keď vaša kúpeľňa rezignuje


Octový kúpeľ ani najsilnejšie prostriedky na trhu niekedy nedokážu pomôcť. Ak sa napríklad sťahujete do nového bytu a nájomník pred vami mal vodný kameň ako spolubývajúceho, budete sa ho zbavovať len ťažko.


V takom prípade vám nezostáva nič iné, než poškodený kus vymeniť. Odporúčame voliť kvalitné a odolné produkty, ktorých výrobcovia vopred počítali s prítomnosťou tvrdej vody. Špeciálne povrchy sanitárnej keramiky, ako aj vyššie uvedené čističe, nájdete napríklad na e-shope Sanitino.sk.