Ako sú naše životy a zdravie závislé od stravy?

„Ste to, čo jete“ - o význame tejto vety, ako aj o priamom vplyve kvality výživy na zdravie, uvažoval už asi každý dospelý človek. Dokonca aj verní fanúšikovia rýchleho občerstvenia si niekde hlboko vo svojom vnútri uvedomujú, že by bolo možno dobré svoju stravu zmeniť. 

„Prevencia pomáha chrániť naše zdravie pred zásahmi lekárov.“ 

(Milan Kenda)


Pýtate sa, prečo je dôležité dodržiavať pravidlá zdravej výživy? Ľudské telo prijíma takmer všetky potrebné látky prostredníctvom potravy a vody. Zloženie potravinových výrobkov a ich vlastnosti priamo ovplyvňujú zdravie, fyzický vývoj, schopnosť pracovať, emocionálny stav a všeobecne kvalitu a očakávanú dĺžku života. Je ťažké nájsť ďalší faktor, ktorý by mal taký závažný vplyv na ľudské telo ako strava. 

Podľa mnohých vedcov je fyzické zdravie z 50 % závislé od životného štýlu, ktorý zahŕňa povahu výživy ľudí. Dedičnosť a životné prostredie predstavujú 20 % a iba 10 % - úroveň lekárskej podpory.

Strava je teda základ, od ktorého sa bude odvíjať všetko. Vaše pohodlie, energia a sila. Uvedomte si, že s pribúdajúcim vekom vaše telo starne a chýbajúce zložky sa v ňom prirodzene prestávajú vyskytovať a tvoriť. Pravidelná podpora pečene a jej základných funkcií a konzumácia prospešných látok z ovocia alebo zeleniny je len začiatok cesty k lepšiemu zdraviu.

Chutné a zdravé odporúčané výrobky, ktoré by mali byť súčasťou vášho jedálnička

Všetky výrobky, ktoré ľudia používajú na výrobu potravín, sa dajú rozdeliť na „užitočné“ a „škodlivé“. Užitočné jedlá musia byť súčasťou stravy každý deň: sú bohaté na aminokyseliny, vitamíny, mikro a makro prvky, mastné kyseliny, vlákninu. Okrem toho sa ľahko vstrebávajú, nespomaľujú metabolizmus a nemajú škodlivý vplyv na zdravie. 

Tieto výrobky tradične zahŕňajú: 

  • Čerstvé bobule, ovocie a zeleninu (vitamín C, vláknina). 

  • Obilniny a z nich pripravené pokrmy (vitamíny B, E, horčík, draslík, kyselina listová). 

  • Sušené ovocie a orechy (vitamíny, mastné kyseliny, bielkoviny). 

  • Hydinové mäso (bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny A, B, E). 

  • Ryby a morské plody (bielkoviny, polynenasýtené kyseliny, vitamíny D, E, B12, vápnik, fosfor). Mliečne výrobky: kyslá smotana, tvaroh, jogurt (vápnik, bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny D, A, B12, uhľohydráty). 

  • Zelený čaj (vitamíny, minerály, polyfenoly). 

  • Rastlinné oleje získané lisovaním za studena (fosfolipidy, linolové a iné polynenasýtené kyseliny, vitamíny A, D, E). 

  • Med (vitamíny, minerály, glukóza, fruktóza, prchavé, rýchle uhľohydráty). 

  • Cereálny chlieb (vláknina, enzýmy, aminokyseliny). 

A práve používanie týchto výrobkov v správnych kombináciách je to, čo sa nazýva zdravá strava, pretože prináša nepochybné výhody pre telo a dokáže nielen udržať zdravie, ale ho aj posilniť. Podporíte dobrý rast vlasov, budete mať krajšiu pokožku, viac síl, zlepšíte si imunitu a celkový komfort.

Ľudia majú veľmi veľa zlozvykov, no zlé stravovacie návyky vás môžu dostať do poriadnych problémov. Zmeniť v tomto smere svoje správanie je to najmenej, čo môžete pre seba a svoje telo urobiť.