Chorvátsko láka na skvelé zájazdy aj v roku 2019. Kam sa vybrať?

Chorvátsko predstavuje obľúbenú dovolenkovú destináciu pre Slovákov. Niet sa čomu čudovať – je pomerne blízko, ceny sú tam podobné ako u nás, majú krásne more, divoké aj udržiavané pláže, nájdeme tam čarovné historické mestečká či výbornú kuchyňu.


Aj vy rozmýšľate, že si doprajete zájazd k Jadranskému moru? Tu sú destinácie, ktoré by vás mohli zaujímať.  



Chorvátsko ako raj gastronómie

Gastroturistika je čoraz populárnejšia a fráza ochutnať svet nadobúda hneď iný význam. Chorvátsko v súčasnosti zažíva zlatú éru gastronómie, ako inak môžeme hovoriť o tom, že Michelinskou hviezdou sa tu môže popýšiť rovno 5 reštaurácií. Len pre porovnanie, naše bratské Česko má iba 1 a susedné Maďarsko, ktorého Budapešť je považovaná za mekku jedla v strednej Európe, ich má 6.


Ak sa vydáte v roku 2019 na last minute zájazd do Chorvátska, určite nájdete výbornú domácu kuchyňu aj v čarovných tavernách na pobreží – nech už ste v ktoromkoľvek meste. Ak však dôverujete komisárom Michelinu, reštaurácie s jednou hviezdou nájdete v mestách Záhreb (Noel), Rovinj (Monte), Lovranska Draga (Draga di Lovrana), Dubrovník (360º) a Šibenik (Pelegrini). A čo cena jedla? Tá začína na sympatických 250 kunách, teda približne 30 eurách.


Užite si krásne pláže

Istria, Dalmácia či ostrovy ako Brač alebo Krk sú povestné svojimi krásnymi plážami. Tyrkysové more, biele okruhliaky či jemný štrk, borovicové háje za sebou, nekonečný horizont pred sebou: to je zážitok, ktorý vás naplní pocitom šťastia a blaženosti. Ak ste sa rozhodli vydať na zájazd do Chorvátska, prinášame vám niekoľko tipov na pláže, ktoré vás uchvátia.


Medzi najkrajšie pláže Chorvátska patria rozhodne tie v južnej Istrii, medzi tými najvychytenejšími nájdeme pláž Kamenjak v národnom parku – ak sa ju rozhodnete navštíviť, skvelou východiskovou pozíciou je mesto Pula. A čo ostrov Krk?


Ak zbožňujete potápanie či šnorchlovanie, určite by ste si nemali ujsť krásy, ktoré si pre vás pripravila pláž Oprna. Ďalším ostrovom, ktorý sa oplatí navštíviť iba kvôli pláži, je Brač. Práve tu sú nádherné borovicové háje a malé zlato-biele okruhliaky – pláž Zlatni rat je ako zo sna.


Nadýchnite sa histórie

Ak ste sa rozhodli pre zájazd do Chorvátska, lebo vás láka blúdenie kamennými historickými uličkami, máme pre vás hneď niekoľko tipov. Nech sa už sa vydáte do ktorejkoľvek časti tejto krajiny, všade nájdete poriadny kus atmosféry dávnych čias. Medzi obľúbené mestečká patrí Pula, ktorá ja často označovaná ako chorvátsky Rím. Môže za to obrovské koloseum, ktoré sa rozprestiera uprostred mesta.


Ďalšou lákavou destináciou je aj mesto Rovinj, ktoré bolo pod nadvládou Benátok 500 rokov. Preto niet divu, že taliansky vplyv je tu podobne citeľný ako v Pule. Medzi najobľúbenejšie časti mesta patrí štvrť Grimisa, kde sú všadeprítomné kamenné uličky, množstvo umelcov, výborných reštaurácií a živej hudby.


Poznáte obľúbený seriál Game of Thrones? Potom vás asi neprekvapí, že časť sa natáčala v chorvátskom Dubrovníku, ktorý vyzerá magicky ako z historického sci-fi filmu. Počas jeho návštevy sa však môžete zmeniť na beznádejného romantika.