Ktorá strešná krytina má najlepšie vlastnosti?


Strešná krytina nie je len módny doplnok stavby, ale jej hlavnou funkciou je ochrana domu pred poveternostnými vplyvmi.  Strešné krytiny sa vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré majú odlišné vlastnosti. Pri výbere sa rozhodnite pre takú, ktorá má vysokú odolnosť, dlhú životnosť a je vyrobená z kvalitných materiálov. Pred cenou uprednostnite kvalitu. V tom prípade, budete mať väčšiu záruku, že vám bude strecha slúžiť mnoho rokov a nebude nutné meniť ju. Počas vášho rozhodovania hľadajte odborné informácie, ktoré vám môžu poskytnúť profesionálni predajcovia.
1.Pri výbere zohľadnite viacero faktorov
Pri výbere strešnej krytiny sa nemôžete riadiť len vaším vkusom, či odporúčaniami. Do úvahy treba brať prevedenie vašej strechy, nosnú konštrukciu, či tvar a sklon strechy. Strešné krytiny majú rôznu hmotnosť. Práve tá je dôležitý parameter, ktorý by vás mal zaujímať. Správnym výberom predídete možným ťažkostiam, ktoré môžu viesť až k narušeniu statiky, či popraskaniu múrov. Ťažká strešná krytina si vyžaduje masívne a hrubé krovy. Amatér sa vie ťažko rozhodnúť, ktorá krytina bude najlepšie vyhovovať možnostiam jeho domu, preto je vhodné obrátiť sa na skúsených projektantov a profesionálov, ktorí celý návrh a realizáciu spravia tak, aby sa zabezpečila čo najlepšia funkčnosť a životnosť strechy.
2.Druhy strešných krytín, ich výhody a nevýhody
Medzi obľúbené druhy ťažkých krytín patrí keramická a betónová strešná krytina. Ich nevýhodou síce je vysoká objemová hmotnosť, ale vyznačujú sa vysokou odolnosťou, trvanlivosťou a dlhou životnosťou. Pálené keramické škridle sú vhodné aj do extrémnych podmienok, sú zdravotne neškodné, ľahko recyklovateľné. Široká ponuka tvarov a stálosť farieb ich predurčuje na popredné miesta v obľúbenosti. Plechové, asfaltové, vláknocementové, či plastové sa radia k ľahkým typom krytín. Medzi týmito je najpoužívanejšia plechová strešná krytina, ktorej výhodou je vysoká odolnosť, rýchla a jednoduchá montáž, nenasiakovosť, 100% mrazuvzdornosť a v neposlednom rade výhodná cena. V prípade dodržanej odporúčanej hrúbky plechu a kvalitnej povrchovej úpravy si plechová krytina nevyžaduje takmer žiadnu potrebu údržby.  Vo všeobecnosti sa nedá určiť, ktorá krytina je najlepšia, každá má svoje výhody aj nevýhody. Pokiaľ si na strechu vyberieme kvalitné materiály a zabezpečíme odbornú montáž, budeme mať  väčšiu istotu dlhodobej spokojnosti.