Kedy je impregnácia dreva nevyhnutná?


Drevo je unikátny materiál, ktorý je s obľubou využívaný v stavebníctve a modernej architektúre. Z dlhoročných skúseností spracovávania dreva sme sa naučili využívať jeho dobré vlastnosti, ktorými je pevnosť, pružnosť a dobrá opracovateľnosť. Drevo má však aj svoje negatíva, ktoré vyplývajú práve z jeho prírodného charakteru. Je tým nižšia odolnosť voči poveternostným vplyvom, ako je voda, slnko, UV žiarenie. Aby sme spomalili proces starnutia dreva a postarali sa o dlhodobú trvácnosť, musíme mu dopriať starostlivosť v podobe impregnácie dreva. Je to bezfarebná chemická látka, ktorá sa môže aplikovať rôznymi spôsobmi. Máčaním, natieraním, či tlakovou impregnáciou.
1.Drevo ako stavebný materiál
Žiadna stavba sa dnes nezaobíde bez drevených prvkov. Klasika, ktorá má v našich končinách dlhú tradíciu sú zrubové domy, ktorých konštrukcia pozostáva z okresaných kmeňov uložených na seba. Zrubové stavby vyniknú najmä v horských oblastiach. Do prímestských častí patria elegantné drevostavby z panelov masívneho dreva, alebo novodobé drevodomy, ktorých konštrukciu tvorí masívny nosný systém z drevených stĺpov. Drevo použité na stavby domov musí byť kvalitne vysušené. Následne sa hranoly ošetria vo veľkovýrobe tlakovou impregnáciou dreva. Drevené hranoly sa tak stávajú vysoko odolné voči drevokazným hubám, hnilobe, drevokaznému hmyzu a poveternostným vplyvom. Po impregnácii dreva nie je nutná ďalšia povrchová úprava. Takto spracované drevo sa hodí na drevostavby, krovy, palubovky, ploty a podobne.
2.Ošetrenie dreveného záhradného nábytku
Drevo má svoje využitie nielen pri hrubých stavbách, ale svojím prírodným charakterom nám spríjemňuje aj náš interiér, či záhradnú časť. Hodí sa do všetkých typov záhrad, od moderných až po vidiecke. Drevený masívny záhradný nábytok sa môže vyrábať z tvrdých aj mäkších drevín. Tvrdé druhy sú kvalitnejšie a odolnejšie aj voči mechanickému poškodeniu aj poveternostným vplyvom. Patrí medzi ne z miestnych drevín napríklad agát, či dub a z tropických drevín je to teak, alebo eukalyptus. Na ošetrenie tropického  záhradného nábytku sa odporúča impregnácia dreva v podobe bezfarebnej olejovej bio impregnácie, ktorá obsahuje látky, spomaľujúce proces vzniku plesní a poskytuje vysokú ochranu drevu a dreveným prvkom  vystaveným poveternostným vplyvom.