Ako predchádzať problémom s atopiou?

Atopická dermatitída postihuje asi 5% celkovej populácie a až 20% detí. Zhruba 60% prípadov ochorení sa prejaví pred dosiahnutím jedného roku života a až 85% do piatich rokov. Nejedná sa pritom o nejaký izolovaný fenomén, pretože atopiu často sprevádzajú rôzne iné neduhy ako astma alebo alergie na potraviny. Ak je ale atopia kontrolovaná, riziko vzniku komplikácií sa dramaticky znižuje.

Deň bez svrbenia je dobrým dňom, to dosvedčí každý, kto niekedy zažil atopické problémy doslova na vlastnej koži. K utlmeniu svrbivých príznakov atopie vedie len bezchybné denno-denné dodržiavanie správnych zvyklostí. Inšpirujte sa týmito jednoduchými pravidlami, ktoré vám pomôžu pri dennej starostlivosti o atopiou postihnutú pokožku.
1.Kúpanie
Je nevyhnutné, ale pokožku môže veľmi vysušiť, ak neprijmete určité opatrenia. Vždy používajte špeciálne výrobky a kozmetiku na atopickú pokožku, ktoré neobsahujú mydlo ani rôzne parfémy a bránia dehydratácii pokožky. Malé deti by sa mali kúpať krátko a vo vlažnej vode s teplotou zhruba 30 – 35 °C, pre staršie deti je vhodnejšia sprcha. Vyvarujte sa používaniu špongie a drhnutiu pokožky.
2.Sušenie
Starostlivosť o atopickú pokožku nekončí vypustením vane či zastavením sprchového kohútika. Po týchto úkonoch totiž nasleduje ďalšia fáza – sušenie. Je dôležité, aby sa vykonávalo šetrne a bez toho, aby došlo k podráždeniu pokožky. Sušte preto suchým bavlneným uterákom a nedrhnite, uterák len jemne prikladajte na pokožku, aby sa vlhkosť vsala doň. Zvlášť opatrní buďte pri kožných záhyboch.
3.Zvlhčovanie
Správne zvlhčovanie je kľúčom k starostlivosti o atopickú pokožku, pretože pomáha znižovať počet zapálených ložísk. Aplikujte zmäkčujúci krém v najproblematickejších oblastiach a hydratačný prípravok na zvyšok tela. Odporúča sa zvlhčovať hneď po umývaní, nakoľko póry na pokožke sú v tomto čase otvorené a prípravky sa teda do pokožky ľahšie a účinnejšie vsiaknu.
4.Oblečenie
Je dobré vyhýbať sa niektorým syntetickým vláknam a používať skôr bavlnené alebo ľanové odevy. Pri starostlivosti o bielizeň sa odporúča používať jemný čistiaci prostriedok, ktorý by sa po praní mal z bielizne poriadne vymyť. Na rôzne zmäkčovadlá radšej zabudnite, tie atopickej pokožke nijak neprospejú. Vo všeobecnosti je dôležité obliekať mäkké a pohodlné oblečenie, ktoré pokožku nebude škriabať. Z tohto dôvodu sa oplatí odstrihnúť všemožné štítky z vnútornej strany oblečenia.
5.Zima a leto
Počas zimy často panuje v domácnostiach suchá a prekúrená atmosféra, čo dermatitídu len zhoršuje.  Udržujte v tomto čase teplotu doma kolem 20 °C a dávajte pozor, aby ste denné okolité prostredie správne zvlhčovali.