Plynové kotly sú tým správnym riešením vykurovania domácnosti

Riadiť domácnosť skutočne efektívne je snom mnohých z nás. Prehnané účty za prevádzku našej domácnosti nevyčaria úsmev na tvári nikomu z nás. Avšak aj vďaka efektívnemu vykurovaciemu zariadeniu dokážeme ušetriť značný finančný obnos. Medzi jedno z najefektívnejších a najhospodárnejších zariadení patria plynové kotly.
1.V čom spočíva výnimočnosť plynových kotlov?

Plynové kotly nájdeme v mnohých domácnostiach. Svoje dominantné postavenie si však nevydobyli len tak, z ničoho nič. V praxi sa osvedčili najmä kondenzačné plynové kotly, ktoré sú v porovnaní s tými klasickými oveľa účinnejšie. Plynové kotly kondenzačné sú nielen hospodárne, ale aj ekologické. Ich ekologickosť ocenia najmä tí, ktorým naša planéta nie je úplne ľahostajná. V porovnaní s ostatnými zariadenia dokážu plynové kotly vykúriť domácnosť oveľa rýchlejšie a efektívnejšie. V mnohých prípadoch sú plynové kotly účinné až nad 100 %.
2.Na akom princípe funguje plynový kondenzačný kotol?

Práve princíp činnosti plynového kotla sa výrazne podpísal na jeho účinnosti a ekologickosti.  Pri vykurovaní domácnosti vykurovacie zariadenie produkuje spaliny. V prípade klasických konvenčných plynových kotlov sú tieto spaliny odvádzané do ovzdušia prostredníctvom komína. Princíp fungovania kondenzačných plynových kotlov umožňuje, aby sa tieto spaliny opätovne vracali do vykurovacej sústavy a využívali sa. Vyprodukované spaliny obsahujú určitú časť tepelnej energie, ktorá sa nazýva latentná. Latentná časť tepelnej energie je známa aj ako kondenzačné teplo.
3.Ako si správne plynový kotol vybrať?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Každá domácnosť je iná a má iné potreby. V prípade výberu správneho plynového kotla by sme sa však mali zameriavať na jeho účinnosť. Na účinnosť plynového kotla má vplyv aj to, koľko členov sa v domácnosti nachádza. Ak nechceme, aby dochádzalo k teplotným stratám alebo k situáciám, kedy naše plynové kotly nedokážu našu domácnosť vykúriť efektívne, mali by sme sa zamerať na výkonnosť plynového kotla. V praxi sa bežne stáva, že si domácnosť vyberie plynový kotol príliš výkonný, čo nie je práve ekonomickým riešením. Stávajú sa aj opačné situácie – nastane výber takého plynového kotla, ktorého výkonnosť je v pomere k veľkosti potrebnej plochy, ktorá má byť vykúrená skutočne nízka. Plynové kotle menšej výkonnosti vo väčších priestoroch teda nie sú schopné vyrobiť toľko tepla, aby dokázali ohriať každú osobu v tejto domácnosti. V prípade výberu správneho plynového kotla je tiež vhodné zohľadniť aj výrobcu, ktorý plynové kotly vyrába a inštaluje.