Sila skrytá v magnete

Magnet, to nie je len malý čierny kvádrik, ktorým sme v škole prichytávali na nástenku rôzne odkazy. Vo výrobnej sfére, v stavebníctve i v domácnosti majú magnety široké využitie a mnohokrát ani nevieme, ako nám dokážu uľahčiť prácu či zdokonaliť naše projekty.
1.Magnety so silou slona
Samozrejme, že podľa toho, aký je magnet veľký a ťažký, využívame i jeho silu. Pri výbere vhodného magnetu zvažujeme, aký má mať tvar a za akých podmienok je schopný najlepšie účinkovať. Ak potrebujete zdvíhať skutočne ťažké predmety, bremenové magnety budú zaiste najlepšou voľbou. Sú schopné uniesť váhu dospelého človeka, ale i kovové predmety vážiace až 6 ton! Vo výrobných sférach, ale aj skladoch či dielňach, kde je treba sústavne niečo dvíhať alebo prekladať, sú tieto silné magnety nenahraditeľnými pomocníkmi, a navyše šetria aj firemné zdroje, pretože na ich prevádzkovanie nie je potrebný prívod elektriny. Práca s bremenovými magnetmi je rýchla a bezpečná, teda ak ich využívate napríklad na stavebné účely, bez problémov zodvihnete oceľ i železo. Tieto silné magnety sa ovládajú jednoducho prostredníctvom páky a nevyžadujú si skoro žiadnu údržbu, preto sú také obľúbené. Silu magnetov si však viete odskúšať aj u vás doma. Ak často niečo majstrujete, magnetické upínače dokážu pevne ukotviť spracúvané predmety, a tak bude každé brúsenie, leštenie či montáž vykonaná ešte presnejšie a rýchlejšie. Magnetické úchyty zasa za predpokladu, že existuje priamy kontakt medzi magnetom a kovovou doskou, skvelo uchytia napríklad dvierka na nábytku.
2.Separujte, hľadajte, dvíhajte pomocou magnetov
Už v škole sa nám snažili pedagógovia dokázať silu magnetov prostredníctvom rôznych pokusov. Najčastejšie pri nich využívali senzorové fólie, železný prach alebo farebné školské magnety. Na základe toho sme mohli prvýkrát spoznať tajomstvá prírody. Samozrejme, že na dvíhanie ťažkých predmetov sa nepoužívajú magnety, ktoré nám predstavili, keď sme sedeli v školskej lavici, avšak princíp ich fungovania je rovnaký. Niektoré druhy silných magnetov slúžia napríklad na účely kontroly. Vo výrobnej sfére, kde väčšiu časť práce vykonávajú stroje, sa môžu medzi finálnymi výrobkami ocitnúť nežiaduce kovové predmety, ktoré sa omylom uvoľnia z výrobných zariadení. Najmä vo farmaceutike či potravinárskom priemysle to je veľmi nebezpečné, a tak sa podniky spoliehajú na silu magnetických separátorov, ktoré na výrobnej linke zachytia kovy a odstránia ich. Magnety sa s obľubou využívajú i pri triedení odpadov, ale napríklad i lovení predmetov z ťažko dostupných miest, ako sú mestské fontány, studne alebo kanály. Ľahko s nimi upracete rozsypané kovové predmety (klince, špendlíky), no i upevníte sieťku proti hmyzu na okno.