7 pravidiel spoločenskej etikety, ktoré sa týkajú stolovania

Úlohou spoločenského stolovania je naväzovať kontakty, konverzovať a hľadať spoločné témy do debaty. A príjemným doplnkom týchto činností je výborné jedlo a adekvátne naaranžovaný stôl.
1.Základom je obrus s plstenou podložkou
Podľa spoločenskej etikety by mala byť na stole pod obrusom položená plstená podložka, tzv. molton. Tlmí akýkoľvek kontakt (napr. príborov) so stolom, zabezpečuje, aby sa vybavenie na stole nešmýkalo a spríjemňuje tak stolovanie.
2.Správne dĺžka obrusu
Obrus by mal byť ideálne biely, dovolené je aj použitie inej nevtieravej farby, ktorá nebude odvádzať pozornosť od pokrmov na tanieroch. Každú hranu stolu by mal presahovať o 25-30cm, tak, aby zakrýval nohy prísediacich. Na obrus sa pokladá ešte menší obrus, tzv. napron, ktorý má odlišnú farbu a slúži na spestrenie tabule.
3.Klubové taniere
Najmä počas slávnostných hostín sa na stôl aranžujú klubové taniere – ležia na stole počas celej doby stolovania. Na klubový tanier sa kladie obrúsok a až potom čistý tanier, prípadne tanier s nejakým chodom. Klubové taniere by nikdy nemali ostať prázdne.
4.Chody v správnom poradí
Slávnosť sa zahajuje studeným predkrmom na dezertnom tanieriku. Ten nasleduje polievka v hlbokom tanieri, potom prichádza na radu teplý predkrm na dezertnom tanieriku a po ňom hlavný chod na tzv. masovom tanieri. Záver obstará dezertný tanierik so syrom či ovocím, prípadne múčnikový tanierik so sladkou „bodkou“.
5.Ako s vidličkami?
Na päť chodovú hostinu sa zakladajú tri vidličky. To je zároveň aj najvyšší počet, aký sa aranžuje. Zľava to je dezertná vidlička na studený predkrm, ďalej rovnaká vidlička na teplý predkrm a najbližšie k tanieru sa nachádza veľká vidlička.
6.Ako s ďalším príborom?
Na pravej strane je zvonka založený dezertný nožík na studený predkrm, potom polievkové lyžice, nôž na teplý predkrm a najbližšie pri tanieri je hlavný nôž. K rybe sa zakladá menšia vidlička a plochý nôž, k steakom pilkovitý nožík. Múčnikový príbor sa pokladá nad tanier.
7.Ako s servítky či obrúsky?
Na stole bývajú aj dekoratívne látkové servítky či obrúsky – buď ide o jedálenský alebo raňajkovvý textil. Pohár na víno zakladáme centimeter nad špičku hlavného príboru, ostatné poháre potom k nemu do rady alebo trojuholníka.