Ako sa správne stravovať ak sa snažíte otehotnieť?

Nedarí sa vám otehotnieť? Problém môže byť vo vašom jedálničku. Poradíme vám, aké potraviny zvýšia vaše šance otehotnieť a konzumáciu čoho by ste mali radšej obmedziť.
1.Čo môže znižovať plodnosť?

- Alkohol - Je vedecky dokázané, že aj malý príjem alkoholu môže tehotenstvo znižovať až o 50 %. Preto ak chcete otehotnieť, z jedálnička ho vysaďte radšej úplne.

- Káva, kola, energetické nápoje - kofeín - Nadmerný príjem kofeínu môže taktiež negatívne ovplyvňovať plodnosť. Preto sa odporúča do dňa prijať maximálne toľko kofeínu, koľko je obsiahnuté v dvoch šálkach kávy. Kofeín súvisí dokonca aj so zvýšeným rizikom potratov.
2.Pre zvýšenie plodnosti sa sústreďujte na dostatočné prijímanie:

- vápnika - hojne sa vyskytuje v plnotučnom mlieku, tofu, mandliach či listovej zelenine.

- železa - zdrojom je mäso, sója, mak, fazuľa či čočka.

- bielkovín - bielkoviny nájdeme vo fazuliach, semienkach(slnečnicové, dyňové) či orechoch. Však pozor! Živočíšne bielkoviny obsiahnuté v mäse či vajciach môžu plodnosť naopak znižovať.

- omega-3 mastných kyselín - môžeme ich získať z rýb ako je losos či sardinka (nie však morské ryby), taktiež z orechov a dyňových semiačok.

- antioxidantov - napríklad z lesných plodov ako sú maliny či čučoriedky. Silným antioxidantom a zdrojom vitamínu E je aj avokádo.

- selenu - zdrojom je cesnak a podporuje najmä mužskú plodnosť.

- enzýmu bromelinu - obsahujú ho banány a je dôležitý pre mužské pohlavné hormóny.
3.Aké sú zázračné potraviny pre zvýšenie plodnosti?

Z historického hľadiska sa už po stáročia za takúto zázračnú potravinu považoval práve med. Je bohatý na minerály a aminokyseliny, ktoré majú veľmi pozitívny vplyv na ženský reprodukčný systém a správne fungovanie váječníkov.

Mimoriadny vplyv na zvýšenie mužskej plodnosti majú podľa štúdií ustrice. Sú bohaté na obsah zinku a jeho príjem je pre kapacitu semena a hladinu testosterónu v krvi muža veľmi dôležitý.

Takouto magickou potravinou je aj koreň Macy peruánskej. Rastie v Andách v nadmorkých výškach od 3500 m.n.m. a je tak rastlinou z najvyšších nadmorských výšok na svete. Pôvodní obyvatelia Ánd si ju cenili tisícky rokov za jej účinné zvyšovanie plodnosti, dodanie energie a výživné hodnoty.
4.Prečo je Maca tak účinná?

Maca je jednou z nutrične najbohatších potravín na svete. Obsahuje takmer všetky esenciálne aminokyseliny a voľné mastné kyseliny, významné množstvo vitamínov A, B1, B2, B3 a C, z minerálov železo, horčík, zinok a vápnik, vysokú koncentráciu bio-dostupných proteínov a niekoľko glukozinolátov. Už uvedené zloženie robí z Macy výživovú bombu. Obsahuje aj unikátne zlúčeniny zvané macaeny a macamidy, ktoré sa považujú za kľúčových hráčov pri vyrovnávaní hladiny hormónov v mužskom i ženskom organizme. A na záver – Maca je považovaná za adaptogén, jeden zo zriedkavých rastlinných druhov, ktoré znásobujú celkovú životnú energiu tých, ktorí ju konzumujú.

Na tomto odkaze https://www.macaperuanska.sk/ako-otehotniet-skusenosti-s-korenom-maca/ si môžete prečítať skúsenosti ľudí, ktorí Macu za účelom otehotnenia už vyskúšali.