Riešime schodisko

Schodisko je jednou z najkomplikovanejších súčastí interiéru. Vyžaduje si totiž nielen na výstavbu náročné práce, ale aj finálne úpravy tak, aby bolo pohodlné, estetické a najmä bezpečné. Väčšina ľudí, ktorá si stavia klasický rodinný dom s poschodím, preferuje murované schodisko, ktoré sa snaží na zlepšenie celkového pohodlia obaliť do dreva. Práve v tomto článku vám povieme, ako na to.
1.Na zem jedine prírodné drevo

V prípade drevenej podlahy na schodisko sa pravdepodobne nevyhnete jej výrobe na mieru. Musí totiž na milimeter sedieť na rozmery schodov, inak bude jej pokladanie nesmierne náročné až nemožné. Skúsení stolári odporúčajú, aby sa na podlahu schodov využívala najmä drevená palubovka. Je totiž vyrobená z kvalitného dreveného masívu, ktorý zvláda čeliť náročnému zaťaženiu na schodoch a súčasne poskytnúť životnosť bez väčších známok opotrebovania na desiatky rokov. Výhodou je tiež to, že na takýto materiál podlahy sa dajú aplikovať rôzne povrchové úpravy, napríklad redukujúce možnosť šmyku. Navyše, možná je rozmanitá farebnosť, s ktorou docielite požadovaný vzhľad schodov.
2.Na obklady stien okolo schodov je ideálny tatranský profil

Ak nechcete, aby boli steny v okolí schodiska tvorené len obyčajnou maľovkou, opäť môžete siahnuť po dreve. Na obklad využijete hlavne tatranský profil, ktorým vďaka jeho jednoduchej tvárnosti obložíte aj miesta s nepravidelnými tvarmi. Dosky stačí len opíliť tak, aby dosiahli požadovaný rozmer. Profil takisto ľahko doladíte so vzhľadom podlahy schodiska, pretože môžete použiť rovnaký, prípadne kontrastný lak na drevo. Alebo siahnuť po farbe na drevo, ktorá tatranský obklad premení práve na taký odtieň, ktorý na schodisku chcete mať.
3.Zábradlie bez veľkých investícií

Máte deti, a preto nemôže ostať schodisko otvorené? Potrebujete z niečoho vytvoriť zábradlie pozdĺž schodov, prípadne zábranu na poschodí, aby deti nemohli bez vášho dohľadu ísť dole schodmi? A nechcete do zábradlia investovať veľa? Potom sa opäť spoľahnite na drevo. Pomôžu vám obyčajné drevené plotové dosky a tenšie drevené hranoly. Hranoly poctivo obrúste a naneste lak. To isté spravte aj s plotovými doskami. Z hranolov si vytvorte obdĺžnikový rám požadovanej veľkosti a osaďte ho na schodisko, prípadne na vstup na schodisko. Potom do neho postupne navŕtavajte plotové dosky, ideálne samoreznými skrutkami. Ak je zábradlie hotové, ešte raz o prelakujte.