V spálni je dominantná posteľ

Spálňa nemusí byť vôbec priestranná miestnosť, predsa len v nej trávime čas väčšinou vtedy, keď sa potrebujeme vyspať alebo sa iba na chvíľu natiahnuť. Často v nej máme len základný nábytok – v prvom rade je to posteľ, nočné stolíky a šatníková skriňa. A práve na posteli by ste si mali dať najviac záležať. Okrem toho, že sa od jej spracovania odvíja kvalita vášho spánku, je to aj dominanta celej miestnosti.
1.Postele pre rôzne typy párov a miestností
Keď si vyberáte vhodnú manželskú posteľ, určite pri rozhodovaní zohľadňujete najmä jej veľkosť, a to nielen vzhľadom na rozmery vašej spálne. Určite sa nechcete tlačiť so svojím „rambom“ na posteli 140x200 cm, ale rozhodnete sa pre niečo priestrannejšie, kde vás nik nepriľahne. Sú dokonca páry, ktoré sa na manželskej posteli neznášajú na seba tlačiť alebo čo i len sa dotýkať nejakou časťou tela, a to najmä v letných obdobiach. Každý si radšej leží na svojej strane postele a ráno sa budí oddýchnutý. Možno na začiatku vzťahu je príjemné sa túliť v objatí toho druhého a budete považovať za zbytočné kupovať veľkú posteľ do aj tak malej spálne. Časom však zbadáte, aké dôležité je mať vlastný a nikým nerušený priestor aj počas spánku. Nie je príjemné, ak si na vás partner alebo partnerka stále vykladá ruky, nohy či vám nechtiac v polospánku kradne prikrývku. Vyhnete sa tomu iba vďaka väčšej vzdialenosti medzi vami. A keď vám do rodiny pribudnú deti, veľkú manželskú posteľ oceníte ešte viac.
2.Čalúnené, kovové aj drevené manželské postele
Manželská posteľ môže byť vyrobená z rôznych materiálov, dôležité však je, aby bola vyhotovená kvalitne. Musí vám sadnúť na šírku, ale napríklad aj na výšku. Niekto rád spí na nízkej posteli, iný si nevie vynachváliť spánok vo väčšej výške. Najmä starší a nevládni ľudia uvítajú jednoduché líhanie alebo vstávanie z postele. Kvalitná posteľ vám nezačne po pol roku používania vŕzgať tak, že to počujú aj vaši susedia, a tak isto by sa nemala pod vašou váhou zlomiť. Výhodou drevených alebo kovových postelí je ich jednoduché udržiavanie. Stačí ich raz za čas navlhčenou handričkou utrieť od prachu a posteľ vyzerá ako nová. Navyše, ak sa vám znepáči jej farba a ste kreatívne typy, veľmi jednoducho zmeníte jej vzhľad novým náterom. Čalúnené postele sú obľúbené pre svoj moderný dizajn a veľký úložný priestor, do ktorého môžete odložiť svoje periny alebo iné veci, ktorým ste už dlho hľadali miesto. Kvalitná čalúnená posteľ sa nevyleží ani rokmi používania a poskytne vám komfort, aký potrebujete. Rôzne farby a materiály použité na poťah dokážu s vašou spálňou spraviť divy. Čelá manželských postelí, aj tých nečalúnených, sú niekedy hotovými umeleckými dielami a spálňa vďaka nim nadobúda luxusný ráz. Pri kupovaní manželskej postele si nezabudnite skontrolovať, či k nej výrobca dodáva aj rošt a matrac, alebo si ich musíte k produktu dokúpiť. Všetko má svoje pre a proti, no berte to pozitívne – aspoň si vyberiete taký typ roštu a matraca, ktorý čo najlepšie zodpovedá vašim náročným požiadavkám.