Nepodceňujte  dôležitosť prilby pri riadení motorky!

Jar sa hlási čoraz viac a možno aj vás láka predstava, že si už konečne prevetráte hlavu na svojom dvojkolesovom motorkárskom tátošovi, ktorý ste mali odstavený v garáži počas uplynulej zimy. Jazda na motorke bez prilby je obrovský hazard predovšetkým so svojím zdravím a životom. Niet pochýb o tom, že ochrana hlavy pri jazde na motorke, je nesmierne dôležitá pre každého, kto si sadne na motorku (bez ohľadu na to, či ako spolujazdec alebo vodič). Dôkazom toho je aj rastúci počet nehôd na našich cestách s tragickými následkami. Prilby na motorku predstavujú často poslednú možnosť, ako si účinne ochrániť (nielen) hlavu pred vážnym poranením pri nehode s motorkou. Moto prilba má byť súčasťou každej jazdy na motorke a skútri! 
1.Kúpou motorky to nekončí, práve naopak
To, že ste svoj život zapredali práve tomuto koníčku, neznačí to nič zlé. Musíte si však uvedomiť, že investovaním peňazí do motorky sa to ešte nekončí. Ak si chcete užívať naplno a predovšetkým bezpečne každú jazdu na svojej motorke, musíte vsadiť na osobitnú výbavu. V prvom rade je potrebné dôkladne dbať na ochranu hlavy.
2.Mať prilbu ukladá aj zákon
To, že vodič motorky a jeho spolujazdec je povinný si počas jazdy chrániť hlavu upevnenou ochrannou prilbou, stanovuje aj Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. . Pokiaľ by tak neučinil jeden z nich, môžu byť sankcionovaní pri kontrole políciou. Konštatovaním teda zostáva, že v dnešnej dobe povinné nosenie ochrannej prilby na motorku motocyklistom plynie priamo zo zákona a nerešpektovanie tohto "zákonného ustanovenia" sa trestá a je postihnuteľné.
3.Aké sú možnosti na trhu?
Dnešný trh s moto prilbami prekvitá, výber je pestrý. Vyberie si skutočne každý, príležitostný aj vášnivý a zarytý motorkár. Najlepším variantom prilby na motorku sa javí práve uzavretá moto prilba (otvorená prilba je určená skôr na jazdu na menšom skútri). Uzavretá prilba na motorku dokonale chráni hlavu vodiča a spolujazdca aj pri väčšej rýchlosti na ceste, je určená na jazdu v každom ročnom období. Ďalším variantom  prilby na motorku je tá bez predného "plexi skla". Pri nej je potrebné nosiť okuliare na očiach pri jazde na motorke. Pokiaľ však jazdíte na motorke často a mávate časté prestávky počas jazdy, vhodným variantom bude pre vás práve moto prilba s takzvanou "vyklápacou bradou". Pri týchto prilbách oceníte, že ich zakaždým ak zastavíte, nemusíte dávať dole z hlavy.
Čo tak skúsiť moto prilby na motokros? To sú tie prilby, ktoré majú takzvanú "špicatú bradu".  V súčasnosti ich čoraz častejšie vidíme nielen na kopcoch a mimo cestných komunikácii, ale aj na bežných cestných komunikáciách. Azda aj preto, že dnešní výrobcovia vychádzajú z najnovších trendov a dizajnov. Aj preto každý vodič a spolujazdec na motorke vyzerá dobre a štýlovo a navyše (nielen) tieto prilby majú zároveň aj účinné prvky bezpečnosti (tvorené reflexnými prvkami alebo pomocou špeciálneho svietiaceho laku na moto prilbe počas zhoršenej viditeľnosti na cestách). V tomto smere vynikajú práve karbónové prilby na motorku.
Nakoniec nie je dôležité iba to, aká je prilba bezpečná a ako vyzerá, ale aj akú má životnosť. Táto problematika je neustále diskutovanou témou aj v súčasnosti. Každý motorista musí dbať na vhodný čas na výmenu svojej moto prilby. Ideálne je meniť prilbu po troch až štyroch rokoch (rozhodujúcim faktorom je predovšetkým zostarnutie použitého materiálu pri výrobe).
Mali ste v poslednom čase nejakú nehodu (kolíziu) a odniesla si to len vaša prilba? Myslíte si, že je ešte čas na jej výmenu? Zvážte to ešte raz, či práve toto nie je dôvod na jej výmenu. Nová motorkárska prilba nestojí až toľko, že by za to nestálo vaše zdravie, či celý život. Zdravie máme len jedno, tak si ho patrične vážme. Aj o tomto je tá najlepšia príprava na začiatok novej motorkárskej sezóny!