Ako si správne vybrať spacák

Pre bezpečný a pohodlný spánok v prírode je spacák nutnou súčasťou výbavy. Existuje mnoho typov spacákov, ale žiaden z nich nie je univerzálny, keďže by si to vyžadovalo spojenie protichodných vlastností. Preto si v krokoch ukážeme, ako medzi rôznymi typmi vyberať.
1.Zváženie podmienok výpravy
Najprv je potrebné si premyslieť a ideálne aj vypísať, do akých podmienok spacák potrebujeme. Budeme ho používať pri vysokých alebo nízkych teplotách? Vo vlhkom alebo suchom prostredí? Potrebujeme skladnejší typ? Na túto špecifikáciu prihliadame pri ďalších krokoch.
2.Zváženie náplne
Vyberáme si z dvoch typov náplne:
Prvým typom náplne je perie. To je pomerne náročné na údržbu. Ľahko nasáva vlhkosť a tak znižuje svoje izolačné vlastnosti. Premočený perový spacák sa suší veľmi dlho. Tento typ je ľahký a možno ho jednoducho zbaliť.
Druhým typom náplne je syntetické vlákno. Spacáky vyrobené na tejto báze sú lacnejšie a menej absorbujú vlhkosť. Lepšie si zachovávajú svoju tepelnoizolačnú schopnosť a sú vhodné aj pre alergikov. Taktiež ich možno oprať v práčke a jednoducho vysušiť.
3.Zváženie veľkosti a tvaru
Veľkosť spacáku si určujeme samozrejme podľa svojej postavy, pričom však treba myslieť na to, aby bol spacák o 15 až 20 cm dlhší. Šírka spacáku nesmie byť primalá, tesná - stláčala by sa izolačná vrstva pri hlave a nohách, a tak zhoršovala tepelnú izoláciu. Rovnako platí, že by nám teplo unikalo z príliš širokého spacáku.
Na výber máme z niekoľkých tvarov. Najjednoduchší tvar má dekový spací vak, určený na nenáročné akcie. Oválne spacie vaky sú vhodné pre silnejšie postavy. V múmiových spacích vakoch používame šnúru na zatiahnutie, dochádza k udržaniu tepla hlavy. Takzvané sarkofágy zas čo najviac kopírujú tvar ľudského tela, pre získanie čo najlepšej tepelnej izolácie.